Nyíregyháza hírei

2014.11.11. 08:40

Cenzúrázták az alkotásokat

Nyíregyháza - A művészeti csoport tagjai szerint a botrány felfokozta a kiállítás iránti érdeklődést.

Nyíregyháza - A művészeti csoport tagjai szerint a botrány felfokozta a kiállítás iránti érdeklődést.A női idomok és a férfi aktok sokasága ellenére leginkább az érdekelte a nézőket a Figura-Tabu elnevezésű kiállítás pénteki megnyitóján a nyíregyházi Pál Gyula Teremben, hogy hová tűnt az egyik alkotás a képzőművész neve feletti helyről, s hogy miért van vajon a falnak fordítva egy festmény.

Már a kiállítást megnyitó dr. Hüse Lajos szociológus is utalt rá, hogy a tabut úgy mutatja be néhány alkotás, hogy ezen a tárlaton megmutathatatlanok maradnak, aztán pedig egy rögtönzött performansznak is szemtanúi lehettek a jelenlévők: a női testre írt ƒ„censored” felirat arra utalt, hogy a hiányzó kép helyére álló alkotótárs elítéli a művészetek cenzúráját. A kívül állók számára is egyre jobban egyértelművé vált, hogy a két alkotás „felsőbb irányítás” áldozata lett, ugyanis ismeretlen ítészek szerint - tabutéma ide, tabutéma oda -, túlléptek egy bizonyos határon, s ezért nem lehet bemutatni azokat egy olyan kiállításon sem, ami kimondottan 18 éven felülieknek szól.

Németh Erika szobrászművész az egyik olyan alkotó, akinek a Mechanic Husband címmel készített szénrajzát végül nem láthatták az érdeklődők.

- A férjemről készítettem több aktot, a mondanivalóm kifejezése érdekében drótokkal is elláttam az alkotásokat - felelte érdeklődésünkre a művésznő. - Egyes helyi művészek azonban másként gondolkodtak a képemről, és noha ismeretségben vagyunk, a tudtunk nélkül nyomást gyakoroltak a Pál Gyula Termet fenntartó intézmény vezetőjére. Ezek a művészek nem voltak a kiállításért felelős kurátorok vagy művészettörténészek. Egy ilyen zsűri döntését minden esetben elfogadnám, de hogy kívülálló helyi művészek egyéni véleménye legyen meghatározó egy tárlat összeállításakor, az nem elfogadható egyetlen művész számára sem. Az Eleven Csoport tagjainak érdekében, és hogy megnyitható legyen a kiállítás, levettem a kifogásolt képet a falról.

Rákérdeztünk arra is, mi lesz vajon a be nem mutathatott rajz sorsa.

- A kiállítás teljes anyaga meghívást kapott Pécsre, így utazik majd a többi alkotással együtt az én képem is. Bízom benne, hogy az ottani szervezők már nem lesznek annyira szemérmesek, mint a nyíregyháziak - tette hozzá Németh Erika.

Reskó György festőművész a „Priaposz és Aphrodité” című képét csupán csak megfordította. A kiállítás látogatóit igencsak érdekelte, hogy mi lehet a másik oldalán, így nemes egyszerűséggel senkitől sem zavartatva mögé néztek, s megláthatták, hogy mit is akartak elrejteni előlük.

- Már 2 ezer évvel ezelőtt is meghatározó volt az emberiség életében a szerelem. Az ókori görög, római és indiai művészet szinte másról sem szól, mint a szerelemről, az erotikáról, az érzékiségről. Én egy nemi aktust ábrázoltam ikonszerű környezetben. A világ számos múzeumában, képtárában jóval szemléletesebben, erőteljesebben ábrázolják a szerelmeskedést az ottani képek, mint az én alkotásom - mondta Reskó György.

További részletek a Kelet-Magyarország 2014. november 11-i számában.

KM-MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!