Nyíregyháza hírei

2014.11.13. 16:30

Ők a társadalom lelkiismeretei

Nyíregyháza - Önzetlenség, sze­retet, empátia és hivatástudat. Négy emberi tulajdonság, ám mindezek szükségesek ahhoz, hogy a szociális szférában és a gyermekvédelemben dolgozók az év minden napján reményt adjanak a rászorulóknak, a fogyatékkal élőknek, a szenvedély- és pszichés betegeknek.

Nyíregyháza - Önzetlenség, sze­retet, empátia és hivatástudat. Négy emberi tulajdonság, ám mindezek szükségesek ahhoz, hogy a szociális szférában és a gyermekvédelemben dolgozók az év minden napján reményt adjanak a rászorulóknak, a fogyatékkal élőknek, a szenvedély- és pszichés betegeknek.

– Önök a társadalom lelkiismeretei, akik önmagukból is adnak azért, hogy a segítségre szorulók emberibb életet élhessenek – fogalmazott a szociális munka napja alkalmából rendezett ünnepségen Szabó István, a megyei közgyűlés alelnöke.

– Van mit ünnepelni. A felelősségteljes, embert próbáló munkát végzőket, azokat, akik a fizikai és lelki megterhelés ellenére szolgálatnak tekintik azt, hogy másokon segíteni kell – fogalmazott a szerdai, a szociális munka napja alkalmából szervezett megyei ünnepségen Németh Péter Gábor, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság megyei kirendeltségének vezetője.

A főigazgatósághoz tartozó 10 szociális és 5 gyermekvédelmi intézményben, valamint a szakszolgálatnál több mint 1300 szakember és a háttérszolgáltatásban dolgozó munkatárs tesz meg mindent azért az év minden napján, hogy a társadalom perifériájára szorult, a családot nélkülöző felnőttek és gyerekek megkapják azt a gondoskodást és szeretetet, amire szükségük van.

Gencsy Albert kislétai kúriájában kapott helyet az Ápoló-gondozó Otthon, ahol a 7 hektáros természetvédelmi park övezte intézményben 220 halmozottan sérült gyermek és fiatal gondozására, ápolására, foglalkoztatására, pedagógiai fejlesztésére van lehetőség, már 57 éve. Az otthon több mint 130 dolgozónak ad munkát.

Hivatás és szolgálat

– Jelenleg 213 súlyosan és halmozottan fogyatékos ember él az otthonunkban – tudtuk meg Jakabné Harcsa Erzsébet intézményvezetőtől. Egyévestől 18 éves korig kerülhetnek ide a súlyos fogyatékkal élők, van azonban 51 éves ellátottjuk is, aki az egész életét itt élte le, nincs hová mennie.

– Vannak, akikért soha nem jönnek, nekik valóban mi jelentjük a családot, a gondoskodást és szeretetet – említette az intézményvezető, és hozzátette: a szociális munka éjjel-nappali hivatás, amit szívvel és lélekkel, sokszor a saját életüket is háttérbe helyezve végeznek, akik ezt a szolgálatot választják.

– Önzetlenség, szeretet, empátia és hivatástudat jellemzi mindazokat, akik a szociálisan rászorulókért, az elesettekért dolgoznak – mondta Szabó István, a megyei közgyűlés alelnöke. – A szociális munkások élő lelkiismeretei a társadalomnak, önök adják meg a rászorulóknak, a fogyatékkal élőknek, a szenvedély- és pszichiátriai betegeknek azt a segítséget és támogatást, ami egy jobb életvitelt és -minőséget jelent. Heroikus küzdelmükben nemcsak önmagukat, hanem önmagukból is adnak. Kívánom, hogy a társadalmi megbecsültségük legyen arányos azzal a hasznossággal, amit a munkájuk jelent.

Szeretni kell az embereket

A nyíregyházi önkormányzat és az Egészségügyi Kar közös modellkísérleti programjának – mely a szociális és gyermekvédelmi területen működő önkormányzati, egyházi és civil szervezetek munkáját hangolta össze – zárórendezvényével egyszerre rendezték meg a szociális munka napi városi ünnepséget.

A rászorulók ellátásában részt vevő szakemberek munkájának fontosságát emelte ki köszöntőjében dr. Kovács Ferenc. A megyeszékhely polgármestere fontosnak nevezte a szociális területet, hiszen sokaknak van szüksége pénzügyi és természetbeni juttatásokra, segítségre, támogatásra. Az idén tíz szakember vehetett át kiváló munkájáért elismerést.

– Az ügyfelek bizalma és megbecsülése számomra a legfontosabb, hiszen ez az első visszajelzés arról, hogy hogyan végzem a munkámat – árulta el a ünnepség egyik díjazottja.

Gyuris Istvánné a polgármesteri hivatal szociális irodáján dolgozik 1993 nyarától, munka mellett végzett a főiskolán szociális munkás szakon, munkája során belelát a különböző szociális ügyekbe, szívesen segíti a fiatalabb kollégák munkáját, és főiskolásokat is mentorált.

– Nagyon jó érzés, hogy elismerik a munkámat – mondta a szerdán átvett díjjal kapcsolatban, és nevetve mesélte, előfordult, egy korábbi ügyfele szabályosan leugrott a bicikliről, hogy tőle kérjen tanácsot. – Empátia, az emberek szeretete kell ehhez a hivatáshoz, mert csak így lehet elnyerni a bizalmat, ami a mi munkánkban elengedhetetlen – említette Katalin.

KM-BM

Az idei kitüntetettek

Megyei ünnepség

Ápoló-gondozó otthonok

Hodász: Pecséri Edit, Angyal Istvánné, Huszti Jánosné

Mérk: Lovász Jánosné, Véber István, Tarcsa Gyuláné

Nyírbéltek: Agócs Lászlóné, Váradi Istvánné, Bige György

Györtelek: Péter Szilvia, Szoboszlai Károlyné, Kujbus János

Mándok: Varga Istvánné, Dicső Béláné, Csonka Béláné

Tarpa: Oláh Gusztávné, Hegyi Ferencné, Papp László

Fülpösdaróc: Csák Lászlóné, Baloghné Varga Erika, Kovács Csabáné

Tiborszállás: Bodnár Tiborné, Harcsa Mária, Biró László

Gacsály: Fazekasné Feczku Valéria, Nagy Lajos, Verdes Miklósné

Kisléta: Macsuga Ferencné, Bényei László Mihályné, Tamás Ferencné

Gyermekvédelmi központok

Nyírbátor: Berettyán Miklósné, Hanyecz Istvánné, Szondiné Tóth Irén

Mátészalka: Horváth Csaba, Rabóczki Miklósné, Borsos Tamás

Nyíregyháza: Gaál Sándorné, Benkő-Vannai Erika, Támba Borbála

Tiszadob: Nagy Lászlóné, Gorzsás László, Szendi Lászlóné

Baktalórántháza: Baktiné Pályi Judit, Szabó Miklósné, Pócsi Lajosné

Nyíregyházi ünnepség

Polgármesteri hivatal: Gyuris Istvánné, szociális osztály

Gyermekjóléti központ: Böjte Julianna, Rácz Orsolya, Bordi Péterné, Kerezsiné István Orsolya

Szociális Gondozási Központ: Kántor Csabáné, Kéningerné Ignácz Ibolya, Maczaliné Bihari Enikő

Gurályné Bihary Edit, Lengyelné Pogácsás Mária (HUMAN-NET)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!