Nyíregyháza hírei

2014.11.12. 11:01

Sokasodnak a feladatok

Nyíregyháza - Bár a védmű-felülvizsgálat pozitív eredményt mutat, tennivaló akad bőven.

Nyíregyháza - Bár a védmű-felülvizsgálat pozitív eredményt mutat, tennivaló akad bőven.

– Örömmel tölt el – mondta bevezetőjében Bodnár Gáspár, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság direktora a szokásos őszi védmű-felülvizsgálat értékelő értekezletén kedden, a szervezet nyíregyházi székházában –, hogy korábban olyan jó állapotban nem láttam az ár- és belvízvédelmi létesítményeket, mint az idén.

– Ugyanakkor nehéz feladatok is várnak ránk, hiszen a vízgazdálkodási társulatoktól 12 szivattyútelepet és közel 2200 kilométer csatornahálózatot vettünk át, melyek szintre hozását rögtön elkezdtük. Csakhogy a megnövekedett feladatokhoz több szakember szükséges. A közmunkaprogramnak köszönhetően ezeket sikerült elvégezni.

Dajka István osztályvezetőtől megtudtuk, hogy bár itthon nem kellett sem az ár-, sem a belvíz ellen védekezni, márciusban a Balatonnál volt védekezési feladata a Fetivízig szakembereinek.

A védművek száma gyarapodott az idén, hiszen pár napja adták át a Szamos–Kraszna-közi árapasztó tározót, áprilisban pedig elkezdték a beregi tározó építését. A géppark is jelentősen nőtt traktorokkal, rézsűkaszálókkal, mederkotró gépekkel. A távjelző hálózat immár százötvenkét állomásból áll. Jelentős változás az igazgatóság életében, hogy az önkormányzatok vízkár-elhárítási tevékenységének szakmai irányítását is átvették.

A védelmi osztag nemcsak az ország távolabbi pontjain „gyakorlatozott” élesben, hanem Tiszabercelnél egyhetes árvízvédelmi gyakorlatot is tartottak a katasztrófavédelemmel közösen. Ennek célja az volt, hogy a védelmi osztagba beosztott közfoglalkoztatottak elsajátítsák a szakmát.

Sajnos, az új mértékadó árvízszint (MÁSZ) követelményeinek az igazgatósághoz tartozó töltéseknek csak 5,5%-a (30 km) felel meg. Sőt, például a Túr töltése itt-ott repedezett, a Tisza töltésének lábát Tarpánál a vaddisznók rongálták meg. Több pénz kellene a gátőrházak, raktárak rendbehozatalára.

Háromszor annyi csatorna

Lőrincz Róbert osztályvezető a belvízvédelem helyzetét elemezte.

– A vízgazdálkodási társulatoktól átvett szivattyútelepek és csatornák jelentős pluszfeladatot jelentenek az igazgatóságnak. Míg korábban 1046 kilométer csatornahálózatot és 16 szivattyútelepet kellett üzemelteti, karban tartani, az idén már 3199 kilométer csatorna és 27 szivattyútelep, valamint 227 egyéb műtárgy működésének biztosítása a feladat. A csatornák 86 százaléka tiszta, 14 százaléka viszont fűvel teljesen benőtt. Hatvan kilométeren távolították el az iszapot, régi adósságot is teljesítettek: kikotorták az Érpatakot, 32 műtárgyat újítottak fel. A társulatoktól átvett csatornák 35 százalékát sikerült eddig rendbe szedni.

– Nincs igazán gazdája a vízminőségi kárelhárításnak, mert több szervezetet is érint – hallottuk Veres József osztályvezetőtől.

KM-GYL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!