Nyíregyháza hírei

2014.12.18. 10:28

A zsebesek kedvelik a tumultust

Nyíregyháza - A vásárokon, bevásárlóközpontokban, pályaudvarokon tapasztalható emberáradat vonzza a zsebeseket. Ha nem vagyunk elég elővigyázatosak, a tolvajok zsákmánya lehet a pénzünk, telefonunk.

Nyíregyháza - A vásárokon, bevásárlóközpontokban, pályaudvarokon tapasztalható emberáradat vonzza a zsebeseket. Ha nem vagyunk elég elővigyázatosak, a tolvajok zsákmánya lehet a pénzünk, telefonunk.

Téved, aki azt gondolja, hogy a csak azért, mert a szeretet ünnepe közeledik, a tolvajok, zsebesek nem akarják megszerezni azt, ami nem az övék. Sőt, éppen a nagy forgalmat, az emberáradatot használják ki a karácsonyi vásárokon, piacokon, bevásárlóközpontokban és pályaudvarokon.

Vadásznak a zsákmányra; a nyitva felejtett táskára, a kosár tetejére dobott bukszára, a kabát külső zsebéből kikandikáló telefonra, az autóban hagyott ajándékra, műszaki cikkre. És visznek mindent, ami elcsenhető a polcokról, elárusító asztalkákról, ami belesimul a tenyérbe, becsúszik a zsebbe.

Annak érdekében, hogy az ünnep előtti időszak ne a meglopottság érzéséről, a bosszankodásról szóljon, csokorba gyűjtöttük mindazon jó tanácsokat, amelyek megszívlelésével és betartásával nagy eséllyel nem válunk bűncselekmény áldozatává.

A Korzó Bevásárlóközpontban megerősített biztonsági szolgálat vigyáz a vásárlókra, és a rendőrség is készül a tumultusra. A látható rendőri jelenlét mellett láthatatlan civil ruhás nyomozók is figyelik a (zseb)tolvajokat.

– Figyelj haver, egy másodpercet kapsz, hogy visszarakd, amit a zsebedbe tettél és gyorsan tűnj el, vagy hívom a rendőrséget! István hangja határozottan dörrent a csendesen nézelődök között, a 20-as évei elején járó fiúra szegeződött minden tekintet. A portékáját vásárokon kínáló kereskedő kinyújtotta a kezét, a lebukott tolvaj a férfi tenyérbe csúsztatta az apró játékot.

Kleptomániás

– Nagyon észnél kell lenni, úgy jár a szemem, mint a sasnak, hiszen soha nem tudhatom, melyik ártatlan arc mögött bújik meg egy pofátlan tolvaj – zsörtölődött az árus, és hozzátette: a szeretet ünnepe előtt a legtöbb a zsebes.

– Visznek ezek mindent. Ha mindenkihez rendőrt hívnék, akit már fülön csíptem, az ország összes kótere kevés lenne nekik – legyintett István, és miközben beszélgettünk, főként a kezeket figyelte; persze azért jutott mosoly is a vevőnek. – Nehogy azt gondolja, hogy csak a fiatalok enyves kezűek, a múltkor egy 70 éves kleptomániással pakoltattam ki a táskáját – említette István.

A szenteste előtti másfél hétre hoz erősítést: a keresztfia lesz a „kinevezett” biztonsági őr.

Szorult helyzetben

Nemcsak az utcai árusok, hanem a nagy bevásárlóközpontok, így a Korzó is készül az ünnep előtti rohamra.

– Nem véletlenül, hiszen tavaly a karácsony előtti hétvégén 67 000 látogatója volt a Korzó bevásárlóközpontnak, és az idén is hasonló látogatottságot várunk – indokolt Kenyeres Anita centermanager.

– Az ünnepi időszakban megerősített biztonsági szolgálattal készülünk a nagy forgalomra, a parkolóházban, ha szükséges, kollégáink irányítják majd az autósokat, hogy ne alakuljon ki torlódás.

A bevásárlóközpont speciális helyszín, a forgóajtóknál, a liftekben és a mozgólépcsőn is gyakran összezsúfolódnak az emberek, éppen ezért Kenyeres Anita „Korzós” jó tanácsokkal is szolgál.

– Figyeljünk rá és kerüljük el azokat a helyzeteket, amikor tumultus van kialakulóban. Ötnél többen ne torlódjunk össze egy ajtószárnyban. Néhány másodperc várakozáson semmi nem múlik, és így biztonságban lehetünk. A gazfickóknak általában az a céljuk, hogy hasonló, szorult helyzetbe hozzák az embereket, így könnyen hozzáférnek a táskákhoz, a külső zsebekhez, az értékekhez. Ezért mobiltelefonunkat, pénztárcánkat a becipzározott táskánk mélyén tartsuk – tanácsolta Kenyeres Anita. – Ha leülünk egy padra, soha ne tegyük le magunk mellé a holminkat.

Az utolsó mondat nem véletlen, hiszen rengeteg fél pár kesztyűt, sapkát és sálat találnak ilyenkor. És nem csak az esernyőt, hanem a teli bevásárlótáskát is képesek elveszíteni az emberek. Használjuk bátran az értékmegőrzőt!

Készül a rendőrség is

Az ünnepek közeledtével a rendőrség kiemelt figyelmet fordít a tömegeket vonzó helyekre. A látható jelenlét mellett civil ruhás nyomozók is vigyáznak az emberek biztonságára. Keretes anyagunkban a rendőrök legfontosabb tanácsait szedtük egy csokorba, ám jogosan vetődik fel a kérdés: mit tegyünk, ha valakit lopáson érünk?

– Ha észlelték a lopást, ne szálljanak szembe a tolvajjal! – tanácsolta Fehérvári Marietta. Ha tudják, inkább távolról kövessék a tettest, hívjanak segítséget, és azonnal értesítsék a rendőrséget a 107-es vagy 112-es segélyhívószámok valamelyikén! Ha lehet, próbálják alaposan megfigyelni az elkövető személyét (nem, életkor, testmagasság, testalkat, ruházat), hogy minél pontosabb személyleírást tudjanak adni. Sokat segíthet, ha az elkövető haladási irányát is megfigyelik, valamint azt, hogy mivel menekül el (gépjármű, tömegközlekedési eszköz). Lényeges információ a gépjármű színének, típusának meghatározása. Ha lehetőség van rá, írják fel a rendszámot, ha tömegközlekedési eszközzel távozik a helyszínről a tolvaj, akkor sokat segíthet, ha feljegyzik a helyi járat számát – sorolta a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!