Nyíregyháza hírei

2015.01.11. 12:12

A Petőfi-titok: álom és valóság, akkor és most

Nyíregyháza - A Talán Teátrum legújabb zenés produkciója, A Petőfi-titok Nyíregyházára érkezik, január 27-én 19 órától a Váci Mihály Művelődési Központban láthatja a közönség a mátészalkai szabad színház abszolút kortárs előadását.

Nyíregyháza - A Talán Teátrum legújabb zenés produkciója, A Petőfi-titok Nyíregyházára érkezik, január 27-én 19 órától a Váci Mihály Művelődési Központban láthatja a közönség a mátészalkai szabad színház abszolút kortárs előadását.A darab eseményei éppen most zajlanak, 2015-ben. Petrovics Imre, az elismert színész, ha elalszik, máris az 1846-47-es évekbe álmodja magát. Aztán mindennapjaiba is beköszönnek olyan események, amelyek összecsengenek a lánglelkű poéta életének történéseivel. Mi zajlik itt? Szerelmi viharok és küzdelmek a nemzeti függetlenségért. Ráadásul párhuzamos idősíkokban.

Valamennyi a történelmi Szatmár területén. Mivé lett mára a valamikori Kurta Kocsma? És volt-e még lány Szendrey Júlián kívül a koltói kastélyban, aki élvezhette a mi Sándorunk forró ölelését? Végül, hol is halt meg Petőfi? Mert ugye csak annyit tudni erről, hogy eltűnt abban a bizonyos kukoricásban…

Az előadás során olyan rejtélyek bontakoznak ki a nagy magyar költőről, amelyek összességét a szövegíró egyszerűen és sejtelmesen Petőfi-titoknak mond. Mi is ez a titok? Kiderül. Vagy mégsem? Egy biztos: senkit sem fog hidegen hagyni az előadás. Izgalmas és szórakoztató produkció elé tekinthet a kedves néző.

A szerzők, Buzogány Béla színművész-igazgató és Turcsán András megyénk ismert alkotói. A két színházszerető és -tudó ember régóta tervezte, hogy összeáll egy nagyobb lélegzetű produkcióra, de a „mindennapok favágása” miatt ez egyre késett. Jött viszont a Luby Társaság felkérése, hogy írjanak és helyezzenek színpadra egy Petőfivel kapcsolatos darabot. Meg is született a mű, ahogyan az előadás rendezője mondogatja: a nemzeti katarzis. A produkció színészei több magyarországi, sőt, határon túli színházból verbuválódtak, s lettek a próbák során egy kiválóan teljesítő, jókedvű társulat.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!