Nyíregyháza hírei

2015.01.20. 15:45

Két nap alatt három új színdarab születik

Nyíregyháza - Január 29-30-án drámaíró versenyt rendez a Móricz Zsigmond Színház.

Nyíregyháza - Január 29-30-án drámaíró versenyt rendez a Móricz Zsigmond Színház. A Móricz-hetek eseménysorozat egyik legnagyobb attrakcióján Egressy Zoltán, Forgách András és Pozsgai Zsolt a felkért szerzők – ők azok, akik a kisorsolt Móricz-novella címe alapján új egyfelvonásos darabokat írnak egyetlen éjszaka leforgása alatt. Az elkészült három darabot a verseny másnapján, január 30-án, egy nap alatt viszi színre Bodolay Géza, Harsányi Sulyom László és Keszég László a nyíregyházi társulat közreműködésével. A három ősbemutatót egymást követően, január 30-án este 19 órától láthatja a nagyérdemű. Alig két nap alatt színdarabot létrehozni – megírni, megrendezni, megtanulni és színpadra állítani – nem könnyű, mint ahogy eldönteni sem, hogy kié a nehezebb munkafolyamat: az íróké, a rendezőké vagy a társulaté.

– Ez valóban speciális előadás lesz, ami az alkotók számára érdekes és inspiráló feladat – mondja dr. Tasnádi Csaba, a Móricz Zsigmond Színház igazgató-főrendezője. – Sok munka vár mindenkire, de az, hogy a móriczi novellacímekből kiindulva új magyar egyfelvonásosok jönnek létre, méltó tisztelgés a megye híres szülöttének életműve előtt. Az írók és a rendezők is szívesen vállalkoztak a feladatra, ami valójában egy jó játék. A verseny a Móricz-hetek egyik kiemelkedő eseménye, aminek a célja természetesen ugyanaz, mint a decembertől február 28-áig, a Pillangó című darab bemutatójáig tartó programsorozatnak: felhívni a figyelmet a színház névadójára, elérni, hogy mind többen vegyék a kezükbe novelláit, regényeit.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország január 20-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!