Nyíregyháza hírei

2015.01.07. 11:53

Környezetvédelmi adó: bővült a lista

Nyíregyháza - Január elsején gyarapodott a környezetvédelmi termékdíj megfizetésére kötelezett termékek listája.

Nyíregyháza - Január elsején gyarapodott a környezetvédelmi termékdíj megfizetésére kötelezett termékek listája.– A környezetvédelmi termékdíjat a központi költségvetésbe fizeti az adózó, az állam a befolyt összeget hulladékgyűjtésre és -hasznosításra fordítja – kezdte előadását Sztruhár Imre, a Green Tax Consulting Kft. tanácsadója, aki a megyei kereskedelmi iparkamara felkérésére érkezett Nyíregyházára azért, hogy a megye vállalkozói számára ismertesse a környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos jogszabályi tudnivalókat és változásokat.

A témában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2008 óta egyre szigorúbb és átfogóbb ellen­őrzéseket végez, így nem árt tisztában lenni azzal, hogy ki és milyen esetekben köteles megfizetni az adónemet.

Termékdíjfizetésre kötelezett a termékdíjköteles termék első belföldi forgalomba hozója, az első saját célú felhasználója, bérgyártás esetén a bérgyártatója, belföldi előállítású kenőolaj után az első forgalomba hozó első vevője.

A díjköteles termékdíjak meghatározása vámtarifaszám alapján történik, az érvényben lévő jogszabályok alapján ezek közé tartozik az akkumulátor, az egyéb kőolajtermék, a gumiabroncs, a reklámhordozó papír, az egyéb műanyag termék, egyéb vegyipari termék.

Január elseje óta már környezetvédelmi termékdíjat kell fizetni az irodai papírok, a csomagolószerek és az elektromos és elektronikai berendezések forgalomba hozataláért, felhasználásáért, bérgyártásáért, belföldi előállításáért is.

KM-TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!