Nyíregyháza hírei

2015.02.05. 09:50

Az időjárás hat a gázszámlára

Nyíregyháza - Olvasónk kifogásolja, hogy nem érthető és áttekinthető a rezsicsökkentés.

Nyíregyháza - Olvasónk kifogásolja, hogy nem érthető és áttekinthető a rezsicsökkentés.

„Gázszámlázás - rezsicsökkentés. Rendben van. Anno azt mondták, hogy mindenkinek legyen érthető és áttekinthető. Én minden hónapban annak rendje és módja szerint bediktálom az aktuális állást. A számlarészletező végén ott a friss ár: 12 093 forint. Aztán a számlán 16 175 forint szerepel. Nem értem, hogy a számlarészletezőn miért derül ki a rezsicsökkentés? Miért nincs odaírva tételesen, hogy mennyi ebből a rezsi csökkentése? Ezek szerint ugyanis a részszámlákba kalkulálták be a levont részt. Szerintem nem csak én, mások sem értik.

A fogyasztásom 105 köbméter volt. Elfogadom. Aztán oda van írva, hogy 2,1 százalék a korrekció, amit a meteorológiai jelentéssel magyaráznak, így lett 107,1 köbméter. Kérdem én: mi közöm a meteorológiai intézethez? Mi köze ennek a vezetékemen bejövő gázhoz? Érdekes, a korrekció még sosem volt mínusz...”

Hűséges olvasónk felvetésével a Tigáz Zrt.-hez fordultunk.

– A rezsicsökkentés kezdetétől, 2013 januárjától, a szabályozó és a jogalkotó kiemelten foglalkozik a számla tartalmával, mert annak átláthatósága volt a szolgáltatókkal szemben az egyik legfontosabb elvárás. A számlakép kialakítását szigorú megkötésekkel szabályozták, és ha a szolgáltató ettől eltér, akkor az súlyos büntetést von maga után. Ennek megfelelően a számlaképet illetően a szolgáltatónak mozgástere gyakorlatilag nincs, azt az előírásoknak megfelelően kell kialakítania – kezdte reagálását Száraz Gábor sajtószóvivő.

– Ügyfelünk azt kifogásolta, hogy nincs egyértelműen feltüntetve a számlán, hogy milyen módon, hogyan számította ki a szolgáltató a megtakarított összeget, mennyi lett volna eredetileg a fizetendő összeg tételesen. A Tigáz Zrt.-nek a gázdíj számlák kiállítása során minden esetben jogkövető módon, a hatályos jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően kell eljárnia.

Az egységes közszolgáltatói számlaképről szóló 2013. évi CLXXXVIII. törvény egyértelműen ismerteti azt, hogy pontosan mi és hol szerepeljen a gázszámlákon, ettől társaságunknak egyoldalúan eltérni nincs lehetősége (hiszen akkor jogsértést követnénk el). A jogalkotó szándéka az volt, hogy átlátható és egységes legyen a szolgáltatók számlaképe, ezért pontról pontra levezette, milyen információt hol kell feltüntetni. A jogszabályi rendelkezések megfogalmazásába, a jelenleg alkalmazandó számlakép meghatározásába a Tigáz Zrt.-nek nem volt, és nem is lehetett beavatkozási joga, a rendelkezéseket kötelezően alkalmaznunk kell.

A fenti törvényben foglaltak alapján mind a részszámlák, mind az elszámoló számlák 1. oldalán, a „rezsiablakban” kell feltüntetni azt az összeget, mely a rezsicsökkentés előtt terhelte volna a Felhasználót, és a megtakarítást is. A számla 3. oldalán pedig tételesen, elszámolási időszakonként kell bemutatni a mennyiségi adatokat (alapdíj, felhasznált gázmennyiség, korrekciós tényező, stb.), az aktuális egységárakkal (tehát nem kell a korábbi és a jelenlegi árat is feltüntetni összehasonlításképpen).

Természetesen – ahogy minden más felhasználónk esetében is - a 2013. január elsejétől érvényes árváltozásokat érvényesítettük a kiállított számlákban, melyet a jogszabályban előírt formában feltüntettünk.

Ügyfelünk számlájának 3. oldalán bármikor ellenőrizheti, hogy valóban az elszámolási időszakban alkalmazandó egységárat tüntettük fel, és az alapján számítottuk ki a felhasznált gázmennyiség ellenértékét.

A fizetendő összeg megállapításánál – szintén a hatályos jogszabályi rendelkezések alapján – az alábbiak szerint kell eljárni:

Amennyiben a gázmérő a fogyasztást nem gáztechnikai normál köbméterben mutatja, az elosztói engedélyes köteles a felhasználást gáztechnikai normál köbméterre átszámítani, azaz a légköri nyomás és hőmérsékleti értékekkel, üzemi nyomásértékkel, valamint a település geodetikus magassági adataival számított korrekciós tényezővel korrigálni.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország február 5-i számában.

KM-LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!