Nyíregyháza hírei

2015.02.14. 19:33

Csak egy szülőt engednek be

Nyíregyháza - Az influenzajárvány miatt teljes vagy részleges látogatási tilalmat rendeltek el több mint 70 kórházban.

Nyíregyháza - Az influenzajárvány miatt teljes vagy részleges látogatási tilalmat rendeltek el több mint 70 kórházban.

Az országban egy hét alatt 87 500 beteg fordult influenzás tünetekkel orvoshoz, ami 22 százalékos növekedés január utolsó hetéhez képest – derült ki az ÁNTSZ közleményéből. A járvány rendkívül gyorsan terjed a gyerekek, főként az óvodás korosztály körében. Az adatok szerint az év hatodik hetében a betegek 30,9 százaléka gyermek volt.

Visszavonásig teljes látogatási tilalom van érvényben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház valamennyi intézményében.

– Egyszerre csak egy szülőt engedünk be a saját gyerekéhez – mondta el lapunk érdeklődésére dr. Dicső Ferenc, a Jósa András Oktatókórház gyermekosztályának vezetője. Megtudtuk, abszolút telt ház van az osztályon, az influenzavírus mellett fertőz az RSV is.

Telt ház a gyermekosztályon

Naponta 90–100-an jelenek meg a gyermek sürgősségi osztályon, közülük 20–25-en ellátást is igényelnek.

Tombol hazánkban is az influenzajárvány, ami miatt országszerte teljes vagy részleges látogatási tilalmat rendeltek el több mint 70 kórházban. Az, hogy egy adott kórházban mikortól, milyen időtartamra, milyen osztályokon, illetve milyen mértékben rendelnek el tilalmat, az adott egészségügyi intézmény vezetésén múlik.

Egyszerre csak egy szülő

A legnehezebben a beteg gyermekek és szüleik élik meg a korlátozást. A legtöbb gyermekosztályon csak az egyik szülő tartózkodhat bent, de akadnak olyan helyek – például a Gottsegen Országos Kardiológiai Intézet –, ahol még az időszakot is megszabják, így az édesanya vagy az édesapa is csupán napi pár órát tölthet gyermekével. A kicsik ilyenkor még jobban érzik az otthon, a család hiányát.

– Egyszerre csak egy szülőt engedünk be a saját gyerekéhez – mondta el lapunk érdeklődésére dr. Dicső Ferenc, a Jósa András Oktatókórház gyermekosztályának vezetője. – A többi látogató csak az ajtóig jöhet, ajándékaikat, csomagjaikat az édesanya vagy a nővér viszi be a beteg gyermekhez. Fontos, hogy gyermekek lehetőleg a kórteremben tartózkodjanak, hogy ne ragasszák egymásra a betegséget, ezért a szülőre több feladat hárul, hiszen szinte egész nap neki kell lekötnie a kis beteget, de az osztály óvónője is leül a gyerekágy mellé mesét olvasni. A csoportos foglalkozásokat érthető módon most nem erőltetik.

Fertőz az RSV is

– Nagyon nagy segítség ebben az időszakban az anyukák jelenléte – tette hozzá a főorvos –, hiszen lassan egy hónapja abszolút telt ház van a gyerek­osztályon. Naponta 90–100-an jelenek meg a gyermek sürgősségi osztályon, akik közül 20–25-en kórházi kezelést is igényelnek. A kicsik között nemcsak az influenza terjed, hanem az RSV (respiratory syncitial virus) is fertőz, ez utóbbi a légzőrendszer nyálkahártyájának sejtjeit támadja meg, a légutak és a hörgőcskék súlyos gyulladását okozhatja. Megtudtuk: az influenza sem a felnőtteknél megszokott tünetekkel jelentkezik, a gyerekeknél, fiatal korban főként hányást, hasmenést, hasi- illetve lázgörcsöt okoz a vírus.

– A kis betegeinknek nagyon fontos az édesanyjuk jelenléte, amire természetesen lehetőséget biztosítunk – hangsúlyozta Dicső főorvos, és hozzátette: a szoptatós anyukáknak alvási és étkezési lehetőséget is adnak, van pótágy és fürdőszoba is, ahol tisztálkodhat az egész nap a beteg gyermeke mellett tartózkodó szülő.

KM-BM


Gyorsan terjed a járvány

Az országban egy hét alatt 87 500 beteg fordult influenzás tünetekkel orvoshoz, ami 22 százalékos növekedés január utolsó hetéhez képest – derült ki az ÁNTSZ közleményéből. Két megye (Békés és Jász-Nagykun-Szolnok) kivételével az ország valamennyi közigazgatási területén diagnosztizáltak laboratóriumi vizsgálattal igazolt influenzás megbetegedést.

A járvány rendkívül gyorsan terjed a gyerekek, főként az óvodás korosztály körében. Az ÁNTSZ adatai szerint az év hatodik hetében a betegek 30,9 százaléka gyermek volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!