Nyíregyháza hírei

2015.02.06. 11:47

Kilencven milliárdot költhetünk

Szabolcs-Szatmár-Bereg – Eddig csak projektekről, tervekről és elképzelésekről beszéltünk, de lassan eljön az idő, amikor a konkrétumok következnek – mondta pénteki sajtótájékoztatóján Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke.

Szabolcs-Szatmár-Bereg – Eddig csak projektekről, tervekről és elképzelésekről beszéltünk, de lassan eljön az idő, amikor a konkrétumok következnek – mondta pénteki sajtótájékoztatóján Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke. – A kormány megemelte a keretünket, így a terület- és településfejlesztési operatív programban a megye 2020-ig 90 milliárd forintot használhat fel, ez pedig jó kiindulási alap arra, hogy a történelmi hátrányaink csökkenjenek és fejlődő pályára álljunk. Elérkezett az az időszak, amikor az önkormányzatok, egyházak és civil szervezetek elkezdhetnek gondolkodni azon, hogy a különböző projektek közül melyekre pályáznának, a programokat ugyanis csak helyi szereplőkkel együtt lehet megvalósítani. A fejlesztési koncepció egyik legfontosabb célkitűzése a foglalkoztatás bővítése, amit a megyében működő vállalkozásokra építve érhetünk el – mondta.

Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke azokról a területekről beszélt, amelyekre a projektötleteket várják. – Közvetetten a vállalkozások támogatása is része a programnak, így például ipari parkok vagy inkubátorházak fejlesztésére, illetve a mezőgazdasági termékek piacra juttatásának elősegítésére is nyújtható majd be pályázat. De a turisztikai célú kerékpárutak kiépítése vagy a belterületi utak felújítása is belefér a programba, ugyanúgy, ahogy a települési közszolgáltatások és az egészségügyi alapellátás fejlesztése, a helyi közösségek támogatása, a megyei és helyi foglalkoztatás összehangolása. Nagyon fontos, hogy a forrásokat a lehető legrövidebb időn belül lehívhassák a nyertesek, de ehhez az kell, hogy a tervezés is minél hamarabb elkezdődjön – hangzott el.

További részletek a Kelet-Magyarország 2015. február 7-ei számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!