Nyíregyháza hírei

2015.02.15. 12:27

Utaztat, tanul, tanít és segít másokon

Nyíregyháza - Bicsérdy Rita napi teendői legalább olyan sokrétűek, mint a képzettségei.

Nyíregyháza - Bicsérdy Rita napi teendői legalább olyan sokrétűek, mint a képzettségei.

Óva intek mindenkit, aki irigyelni kezdené Bicsérdy Ritát amiatt, hogy bejárta Európa csaknem valamennyi országát, vagy hogy megfordult Ázsiában, Afrikában, s leginkább Szicíliába és Kenyába vágyik vissza pihenni. Mert ő, aki Mátészalkán született, kis ideig állatorvos apjával és édesanyjával Hodászon is élt, bizony sokat tanult, és megdolgozott ezért!

– Nyíregyházára költözésünk után Gábor testvéremmel már német nyelvű óvodába jártam, a tanulást folytattam az általánosban is. Kisiskolás koromban elváltak a szüleim, bennünket édesanyánk nevelt fel, nagyszülői segítséggel.

Középiskolába Budapesten, majd Nagykőrösön jártam, mert ott találtam élelmiszeripari szakközépiskolát – meséli. A sikeres érettségi után felvették a Szegedi Élelmiszeripari Főiskolára, itt szerezte első diplomáját technológus szakon, s a német középfokú nyelvvizsga-bizonyítványát is. – Hazatérve Nyíregyházára a húsipari vállalatnál gyakornokként kezdtem, de pár év alatt már a külkereskedelmi osztály vezetését bízták rám.

Rita munka mellett sem vesztegette az időt, új ismeretek megszerzésébe vetette magát. Így járt vissza levelezőként a már említett szegedi főiskolára, ahol minősítő és ellenőrző szakmérnökké avatták. Azért, hogy munkáját még színvonalasabban tudja végezni a húsipari vállalatnál, a Debreceni Agrártudományi Egyetem külkereskedelmi szakán tanult tovább. Hallgatója volt a Bánki Donát Műszaki Főiskolának, bővítette turisztikai, idegenforgalmi és vendéglátóipari ismereteit a megfelelő iskolákon. Amikor 1992-ben felszámolták a húsipari vállalatot, ők saját családi vállalkozást alapítottak, ahol Rita az idegenforgalomban dolgozott tovább. Autóbuszos személyszállítással kezdtek, bérelt buszokkal, majd ezeket sajátra cserélték, s ő ekkortól a szervezésen túl csoportokat is kísért, idegenvezető is volt.

– Idővel létrehoztuk a Sky Travel Utazási Irodánkat Nyíregyházán, de van irodánk Kisvárdán is – meséli, aztán kitér élete két nagyon fontos eseményére: 1996-ban megszületett a fia, aki már nagy legény, s egy évvel később – tragikus körülmények között – elveszítette szeretett testvérét.

Bicsérdy Rita ma is aktívan részt vesz az idegenforgalmi oktatásban. Óraadó a Nyíregyházi Főiskolán, a Leonardo Média Akadémián, és a Sipkay középiskolában. – Mindemellett igyekszem támogatni a társadalmi eseményeket, rendezvényeket, és segíteni a rászoruló családokat, különösen a szegény gyermekeket. Látni kellett volna, karácsony előtt hogyan szorította egy kislány a Barbie babát, s miként csillogott a szeme a boldogságtól! Ezek a mosolyok adnak erőt ahhoz, hogy legyen erőm újra és újra segíteni másokon.

 - Angyal Sándor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!