Nyíregyháza hírei

2015.03.05. 10:47

Hűek az örmény hagyományokhoz

Nyíregyháza - A tüzes, érzelemmel teli, égető fekete szemek mellett büszkék a kereszténységükre, a konyakra és a jó zenére.

Nyíregyháza - A tüzes, érzelemmel teli, égető fekete szemek mellett büszkék a kereszténységükre, a konyakra és a jó zenére.Ha zenéről, hagyományokról beszélgetünk dr. Malhazjan Armen örmény nemzetiségi vezetővel, óhatatlanul is bekapcsolódik általa Nyíregyháza a világ keringésébe. Ukrajna hangjának újbóli koncertje Nyíregyházán nemcsak egy örmény pop énekest vonzott ide Arustamov Vilen személyében, kicsit vissza is vitte az anyaországba, a nagyvilágba a városban élő csaknem 50 család hírét.

Száz éve volt a népirtás

– Az idei évben ünnepli működésének 20 éves évfordulóját a Nyíregyházi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat. Három dologra összpontosítunk most is, mint a kezdetek kezdetén – magyarázta az önkormányzat elnöke. – A kultúra ápolása, a hagyományok őrzése és az identitás megtartása fontos elemei a programjainknak. Az idei esztendő különösen fontos az örmények számára, hiszen száz éve, 1915. április 24-én történt a törökországi örmény népirtás. Erre a szomorú eseményre Örményország lakossága és az örmény diaszpóra csaknem 5 milliós népessége együtt emlékezik majd. Népünk tragikus történetét a budapesti örmény színház feldolgozta, az előadás bemutatója április 24-én lesz a Magyar Nemzeti Színházban. A tervek szerint április 26-án Nyíregyházán is láthatja a közönség.

KM-MML

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország 2015. február 5-i számában. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!