Nyíregyháza hírei

2015.03.26. 18:11

Kellenek könnyedebb programok is

Nyíregyháza - Döntött a nyíregyházi önkormányzat arról is, hogy az idén melyik nagyrendezvényt támogatja.

Nyíregyháza - Döntött a nyíregyházi önkormányzat arról is, hogy az idén melyik nagyrendezvényt támogatja.A labdarúgás jövőjétől az óvodai férőhelyek számának bővítésééig, a közbiztonságtól a tömegközlekedés helyzetéig, az utcák átnevezésétől a kiemelt nagyrendezvények támogatásáig számos témát megvitatott Nyíregyháza önkormányzata a csütörtöki ülésén. Huszonhat napirendi pontot nyílt ülés keretében tárgyaltak meg a képviselők, majd aztán zárt ülésen döntöttek arról, hogy ki kapja meg a Kovács „Bütyök” József-díjat, a Sztárek Ferenc-díjat, valamint fellebbezéseket is elbíráltak.

A napirendi pontok megvitatása előtt a Változás Nyíregyházáért szövetség képviselői tettek fel kérdéseket. Nagy László frakcióvezető többek között felvetette a Sóstói erdőben található vadászles ügyét, a lakosság részéről költségesnek vélt Otthon melege programot. Ez utóbbival kapcsolatban javasolta, mint egykoron a panelprogramok idején, a város a költségvetésében különítsen el egy összeget a lakosság megsegítésére. Feltette azt a kérdést is, vajon elfogadható-e, hogy közüzemi tartozása legyen egy önkormányzati képviselőnek.

Jeszenszki András a kéményseprőipari szolgáltatás árának emelkedéséről szólt, Lövei Csaba pedig a sóstógyógyfürdői lakosok aggodalmát osztotta meg: féltik a Szódaház utca végén lévő kiserdőt, ugyanis narancssárga jelölések vannak rajtuk. Ágoston Ildikó (Fidesz-KDNP) szerint játszótér lesz ott, s a jelek csak a játékok bemérését segítik. Dr. Kovács Ferenc polgármester is kijelentette, hogy semmilyen fakivágásról nincs szó, a vadászles ügye folyamatban van, a panelprogrammal pedig nem szerencsés példálozni, mert 2010 előtt nem volt sikertörténet. Kitért arra is, hogy nem helyes, ha egy képviselőnek köztartozása van.

A testületi ülés foglalkozott azzal a megállapodás-tervezettel is, amit a nyíregyházi Sportcentrum Nonprofit Kft. és a Nyíregyháza Spartacus Futball Club Kft. köt meg a nyíregyházi labdarúgás egységes szakmai irányítása érdekében. A tervezetben szereplő vétójogi kifejezéssel kapcsolatban Nagy László megkérdezte, teljes-e a bizalom a Sportcentrum és a Spartacus között, de Kósa Árpád ügyvezető igazgató megnyugtatta, hogy oda-vissza kölcsönös bizalomról van szó. Az egységes szakmai irányítás megvalósítása mindenkinek érdeke, hiszen akkor hatékonyabb lehet az utánpótláskorú fiatalok beépítése a csapatba. Igaz, a feljutás és a kiesés elkerülése időszakában főleg a tapasztalt játékosokra épít a szakvezetés, de büszke lehet a város az akkreditált fiatal focistákra. Nyíregyháza polgármestere hozzátette: – Ha nem lenne bizalom a felek között, akor nem jutott volna idáig a nyíregyházi foci. A céljainkról nem mondunk le.

Az egyik legnagyobb érdeklődést a közbiztonság helyzetének értékelése váltotta ki, sok képviselő elmondta az ezzel kapcsolatos gondolatait. Mind a kormánypárti, mind az ellenzéki képviselők köszönetet mondtak a nyíregyházi és a megyei rendőrkapitányság vezetőinek a hatékony és eredményes munkáért, amit a település közbiztonsága érdekében végeztek.

Ugyanakkor Nagy László szólt néhány problémáról is: a közterületen elkövetett bűncselekmények számát tekintve Debrecen mögöttünk áll, pedig nagyobb város; nőtt a közlekedési baleset száma; jó lenne, ha a rendőrök sem követnének el szabálytalanságokat. A város vezetője is megköszönte a rendőrség munkáját, kiemelve, hogy van még azért tennivaló, például vissza kell szorítani a vandalizmust.

Döntött az önkormányzat arról is, hogy ebben az évben mely nagyrendezvényeket támogat. Határozathozatal előtt Jeszenszki András szóvá tette, hogy a Hello Nyíregyháza 4 millió forintot, a nyíregyházi városnap pedig csak 3 millió forintot kap, holott ez utóbbi rangosabb esemény. Dr. Kovács Ferenc reagálásában elmondta, hogy a Hello Nyíregyháza iránti érdeklődést jelzi, hogy tavaly rekordot állított fel a 6 ezer zumbázó. Nagy László szerint ott könnyű rekordot felállítani, ahol kötelező a részvétel, ugyanakkor több támogatandó eseménynek nincs idegenforgalmi jelentősége, mint ahogy az előterjesztés címében szerepel. Dr. Ulrich Attila alpolgármester szerint kellenek könnyedebb hangvételű programok is, a városnapi programokhoz pedig más keretből is érkezik majd támogatás.

A teljes cikk ololvasható a Kelet-Magyarország 2015. március 27-i számában.


Nyíregyháza, 2015. március 26., csütörtök (MTI) - Új ipari park kialakítása, a meglévő bővítése, innovációs kutatóközpont és gyógyszálloda építése is szerepel a nyíregyházi önkormányzat gazdaságfejlesztési programjában, amelyet csütörtökön fogadott el a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely közgyűlése. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!