Nyíregyháza hírei

2015.03.17. 12:28

Nők nyomába szegődő árnyak

Nyíregyháza - Nyíregyházán utoljára öt évvel ezelőtt támadtak meg egy idős nőt, a táskáját próbálták kitépni a kezéből.

Nyíregyháza - Nyíregyházán utoljára öt évvel ezelőtt támadtak meg egy idős nőt, a táskáját próbálták kitépni a kezéből.

Bár a nagyvárosaink a szakemberek szerint jobbára éjszaka is biztonságosak, mégis, amikor kihalt, sötét utcán, vagy ettől még bizarrabb helyeken vagyunk kénytelenek végigmenni egyedül, s netán egy fura alak is a nyomunkba szegődik, a legtöbbünknek inába száll a bátorsága.

Mit tegyünk a bajban?

Különösen a nők vannak kitéve nagyobb veszélynek, s általában akkor kerül újból elő ez a téma, amikor egy hatalmas visszhangot keltő, brutális bűncselekmény történik valahol az országban. S mivel az áldozat sok esetben már aligha mesélhet a történtekről, sorra szólalnak meg helyettük a különféle „szakemberek”, akik az íróasztaluk mögül nagyon jól tudják, mit kellett volna szorult helyzetben cselekedni.

Természetesen ezzel együtt is vannak megfontolásra érdemes tanácsok. Jó példával tud elöl járni, aki már visszavert ilyen támadást, vagy sportolóként ismeri a küzdelem természetrajzát. Miszkuly Katalin kész amazonná változik, ha kikezdenek vele. Már középiskolás korában megismerkedett a kungfuval, de igazán akkor kötelezte el magát a harcművészet mellett, amikor az egyik barátját olyan alaposan megverték, hogy mentőt kellett hívni hozzá, s rendőrségi ügy is lett az esetből. Amikor a baj később is megtalálta, már nem teljesen felkészületlenül érte a támadás.

– A Titel utcánál rontottak rám még főiskolás koromban. Diák munkavállalóként épp a közeli munkahelyemre igyekeztem. Hárman támadtak, az egyik már a táskám után is kapott. Borongós, szürke reggel volt, a csukott esernyőmmel kiütöttem a támadót az utcára, mire a többiek elfutottak. S bár nem volt bölcs döntés a részemről, dühömben a nyomukba eredtem.

– Egy másik alkalommal bicikliről akartak kirabolni. Szinte ösztönösen, reflexszerűen jött a „fak sau”, egy edzésen tanult oldalsó ütés, amitől a fiú kirepült a nyeregből – mesélte a legizgalmasabb eseteit.

Egy féléves kemény edzés után lett igazán magabiztos. Ma már hajnali kettőkor is átsétál a városon egyedül, ha úgy alakul, s a szórakozóhelyeken sem érdemes vele kikezdeni.

– Egy képzett küzdő akár ülő helyzetből is elhárít egy támadást – mondja. Ha fogdosni akarják, vagy csak simogatni, mindenre van védekező mozdulat. Az erőszakoskodót viszont egyenesen úgy vágja ki, „mint a macskát egészségügyi sétára”.

Fekete László huszonnégy éve művelője Wing Tsun harcművészetnek. Kemény kötésű, határozott sportember, mégsem a félelmetes harcos imázsát építgeti, hanem a védteleneknek igyekszik önvédelmi technikákat tanítani, így a gyengébbnek tartott nőknek is. Legutóbb több mint kétszáz hölggyel ismertette meg a legalapvetőbb fogásokat a „Mozdulj, Nyíregyháza” mozgalom keretében.

Önvédelmi technikák

– Nem nyugodhatunk bele, hogy vannak áldozat típusú nők – mondja a négyes fokozatú kung-fu mester. – Ha valaki ilyennek tartja magát, jöjjön el, s kiképzem. A nők egyik legfőbb fegyvere a meglepetés. Persze, fontos, hogy bízzanak bennem, s adjanak időt arra, hogy merjék megvédeni magukat. Megtanulják az alapfogásokat, megismerik, hogyan lehet „lefordulni” egy inzultusról, s a megelőző támadás egy-egy elemét is elsajátíthatják.

– Néhány alkalom után nem fog senki késsel vagy csoportos támadással szemben eredményt elérni. Legalább egy, intenzív gyakorlással töltött év kell ahhoz, hogy valaki úgynevezett „agresszív küzdővé” nője ki magát.

– Nálunk az a szabály, hogy nincs szabály. Ha az élet megóvása a cél, támadhatunk szemre, torokra, térdre, vagy ágyékra is – avatott be a legfontosabbakba a négyes fokozatú mester.

„Lombzizzenés és holdsugár, ott lent egy férfi vár” – borzolta idegeinket egykor Komár László dala. S egyben talán arra is ráirányította a figyelmet, hogy vigyázzunk a testi épségünkre, amennyire csak lehet.

KM-MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!