Nyíregyháza hírei

2015.04.11. 14:31

Kevesen adnak pénzt érte

Nyíregyháza - A prózai művekre négy-hatszoros a kereslet.

Nyíregyháza - A prózai művekre négy-hatszoros a kereslet.

– Szerzői oldalról nagyon erős a kortárs magyar költészet, sok a valódi költő, de azok is szép számban jelentkeznek, akik csak szeretnének azok lenni. Kettős játék a könyvkiadás, hiszen az a célunk, hogy olyan köteteket jelentessünk meg, melyek iránt érdeklődnek az emberek. Olvasói oldalról már problémásabb a kortárs költészet helyzete – jegyezte meg Szabó Tibor Benjámin, az Athenaeum Kiadó főszerkesztője. Hozzátette: úgy tapasztalják, hogy a prózai művekre, elsősorban a regényekre négy-hatszoros a kereslet versekhez képest.

– Annak ellenére, hogy tudjuk, kevesebb a verseskötetekből származó olvasói szövegélmény, folyamatosan keressük azokat a műveket, gyűjteményeken, melyek valamilyen módon elhelyezhetőek úgy a piacon, hogy közönséget is találjanak maguknak.

Az Athenaeum a ma divatos slam poetryvel is próbálkozik, az országos bajnokságon harmadik helyezést elért Laboda Róbert slam verseskönyvét az idei Könyvhéten jelentetik meg.

Egyetemi üggyé vált

– Óvatosan kezelik a versesköteteket a kiadók, mert kevés az olyan olvasó, aki a boltban pénzt ad egy könyv­ért. A bölcsészeken kívül gyakorlatilag senki más nem vesz verseskötetet a kezébe, mondhatni, egyetemi üggyé válik a kortárs magyar költészet. Ezen a tendencián próbál fordítani a slam – színpadra vitt költészet –, ami aztán egy kicsit át is formálja magát a lírát. Egy kicsit eltér a megszokottól, de mégiscsak vers – hatalmas rajongótáborral.

A slam Magyarországon a popkultúra részévé vált, éket ütve a magaskultúra furcsa, örvénylő halmazán. Ezáltal olyan helyre vitt be üzeneteket, ahol korábban nem, vagy csak alig találkozhattak ilyesmivel az emberek. Ma úgy rajonganak a slammerekért, mint régen a rocksztárokért – jelentette ki Szabó Tibor Benjámin főszerkesztő.

KM-CSA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!