Hableány-tragédia

2019.07.29. 17:36

Újra őrizetbe vették a Viking kapitányát

A Kúria ma mondta ki, hogy törvényellenesen engedték szabadon.

Őrizetbe vette a rendőrség a Viking Sigyn ukrán kapitányát, miután a Kúria kimondta, hogy törvénysértő volt a szabadlábra helyezése – értesült az Origo. A lap információit a Fővárosi Főügyészség is megerősítette.

A budapesti Rendőr-főkapitányság közleményt is kiadott az ügyben, amelyben azt írják, ezúttal halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetése miatt, szakértők bevonásával folytatnak nyomozást. Az ukrán kapitányt gyanúsítottként, segítségnyújtás elmulasztása miatt hallgatják ki.

A Kúria mai ülésén mondta ki, hogy a bíróság törvényellenesen engedte ki a letartóztatásból Jurij Csaplinszkijt, az ukrán kapitányt. Nincs ugyanis magyarországi lakcíme és ezt az óvadék nem helyettesítheti.

Május 29-én a Margit hídnál összeütközött két hajó. A Viking Sigyn szállodahajó valósággal maga alá gyűrte és áthajtott a Hableány nevű sétahajón, amelyen harmincöten utaztak, köztük harminchárom dél-koreai turista és az idegenvezetőjük, valamint a hajó magyar kapitánya és matróza is. A Hableány 7 másodperc alatt elsüllyedt. A balesetet hét ember élte túl, huszonheten meghaltak, egy embert még most is keresnek a hatóságok. A balesetet a Viking kapitánya okozhatta, aki észre sem vette, hogy nekiment a kis turistahajónak.

Ezek is érdekelhetik