Járvány

2020.04.13. 17:21

Gyorsul a fertőzés terjedésének üteme Ukrajnában

Az elmúlt napokban Ukrajnában gyorsult a koronavírus-fertőzés terjedésének üteme: hétfőre egy nap alatt az igazolt fertőzött száma 325 új esettel 3102-re, a betegségben elhunytak száma tíz újabb halálos áldozattal 93-ra nőtt – közölte az egészségügyi minisztérium.

A betegségből eddig 97-en gyógyultak fel. Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, az újonnan igazolt fertőzöttek között 12 gyermek és 85 egészségügyi dolgozó is van. Az elmúlt napon 77-en kerültek kórházba – köztük egy gyermek és 7 egészségügyi dolgozó -, három beteget kellett lélegeztetőgépre tenni.

Szavai szerint jelenleg 2,5-3 ezer közötti tesztet végeznek el naponta. Kiemelte, hogy a nemrég bevezetett új protokoll szerint minden tüdőgyulladásos beteget tesztelnek koronavírus-fertőzésre. Hozzáfűzte, hogy az év eleje óta csaknem 32,5 ezer tesztet végeztek el az országban.

Közben az ukrán sajtó arról számolt be, hogy előző nap több városban – megsértve a legfeljebb tíz főben maximált karanténkorlátozást – nagyobb tömegek gyűltek össze a templomok előtt az ilyenkor hagyományos fűzfaágszentelésre. Az emberek zsúfoltan álltak, nem tartottak egymás között kellő távolságot, és többen nem viseltek arcmaszkot sem. A szertartásokat a legtöbb helyen az egyházegyesítés után is Moszkvához hű ukrán ortodox egyházi „szárny” papjai végezték. Templomok előtti gyülekezésekről érkeztek képek és videofelvételek főként a nyugati országrészből, Csernyivci megyéből – ahol a főváros után a legtöbb a fertőzött -, Rivnéből és Luckból, valamint a dél-ukrajnai Odesszából is.

Elhunyt a kijevi Pecserszka Lavra kolostor- és templomkomplexum egy 74 éves magas rangú szerzetese. A szintén a moszkvai patriarchátushoz hű ortodox intézmény vasárnapi közlése szerint tüdőgyulladásban halt meg, a zahid.net hírportál úgy értesült, hogy a koronavírus okozta halálát. Egy hete jelentette be a kolostor, hogy valamennyi tagjuk laboratóriumi tesztnek veti alá magát, múlt csütörtökre derült ki, hogy több mint 90-en koronavírussal fertőzöttek. A hírportál úgy tudja, hogy a Lavra vezetője, Pavlo metropolita egészségi állapota is romlott, és kórházba szállították.

A Rejting neves ukrán szociológiai csoport hétfőn közzétett, április 4-7. között végzett felmérésének eredménye szerint a kijeviek többsége, 53 százaléka valós veszélynek tekinti önmagára és családjára nézve a Covid-19-et. Ellenétes véleménye 40 százaléknak volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában