Ország-világ

2022.08.16. 07:22

A gyurcsányi terror bírója próbálja támadni Magyarországot – amihez új múlt is készül

A bíróság megállapítja, hogy az alperes megsértette a felperes jóhírnévhez fűződő jogát azzal, hogy az általa kiadott www.szon.hu, www.zaol.hu és www.nool.hu nevű megyei online sajtótermékekben 2022. augusztus 16. napján azonos tartalommal „A gyurcsányi terror bírója próbálja támadni Magyarországot – amihez új múlt is készül” címmel megjelent cikkekben azon valótlan tényállításokat híresztelte felperesről, hogy a felperes által előzetes letartóztatásba helyezettek elsöprő többsége szabadlábra került a másodfokú eljárásban; valamint nagy részük ellen egyáltalán nem zajlott le végül büntetőeljárás. A bíróság megállapítja, hogy az alperes megsértette a felperes becsületét azzal, hogy az általa kiadott www.szon.hu, www.zaol.hu és www.nool.hu nevű megyei online sajtótermékekben 2022. augusztus 16. napján megjelent „A gyurcsányi terror bírója próbálja támadni Magyarországot – amihez új múlt is készül” című cikkekben a cikk címe felett „vérbírónak” nevezte a felperest.

Vasvári Csaba bíró ismét a kormányt támadta, ezúttal a liberális brit The Guardian hasábjain. A jogász Wikipédia-oldaláról azonban eltűnt egy szövegrész, amely segítene kontextusba helyezni Vasvári Csaba évek óta folytatott kormányellenes agitálását: a 2006-os szerepvállalása a gyurcsányi terrorban – írja a Magyar Nemzet.

Vasvári Csaba, a Pesti Központi Kerületi Bíróság csoportvezető bírája, az Országos Bírói Tanács sajtószóvivője nyilatkozott a The Guardian című liberális brit lapnak, amelynek hasábjain közölte azon véleményét, miszerint a „kormány beavatkozik a bíróságok munkájába”.

A jogász szavait természetesen visszhangozta a magyarországi baloldali média. Eközben derült ki, hogy Vasvári Wikipedia szócikkéből eltűnt minden rész, ami a 2006-os gyurcsányi terrort követő szerepéről szólt. A szövegrész többek között emlékeztetett rá, hogy 

a 2006. évi őszi budapesti zavargások – különösen az MTV-székház ostroma – után több száz ártatlant helyezett önkényesen előzetes letartóztatásba, kizárólag rendőri állítások alapján. A gyanúsítottak többségét találomra fogdosták össze az utcáról vagy hurcolták el szórakozóhelyekről a rendőrök, majd rájuk fogták, hogy megtámadták őket.

A legismertebb és legbotrányosabb ügye egy 23 éves egyetemista, Dukán Dániel pere volt, akire az ügyészség is csak felfüggesztett börtönt kért, Vasvári azonban perbíróként két és fél év letöltendőre ítélte, minden konkrét bizonyíték nélkül, csupán a Dukánt megverő rendőrök vallomásaira alapozva.

A teljes cikk ITT olvasható.

Borítókép: Vasvári Csaba / MTI / Kovács Tamás

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában