Elemzés

2023.02.05. 18:24

Alapjogokért Központ: „egy Gyurcsány mind felett”

Az Alapjogért Központ a Facebook-oldalán vasárnap közzétett elemzésében azt írta, „egy Gyurcsány mind felett”: év- és jövőértékelőt tartott a „Gyurcsány-bőrbe” bújt ellenzék színe-java.

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója a Mathias Corvinus Collegium (MCC) második nemzetközi médiakonferenciáján 2023. január 25-én

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

Ungár Péter, az LMP társelnöke, frakcióvezetője szerint az ellenzéki összefogás halott, a pártnak minden energiáját a debreceni, csúcstechnológiát képviselő akkumulátorgyártás megakadályozásába kell fektetnie. Egy olyan üzemet akar tehát „megfúrni” a magát zöldnek nevező párt, amelyet Németországban az ottani zöldek ünnepelnek és támogatnak – közölte az Alapjogért Központ, hozzátéve, ha az LMP ebben a formában képzeli el a nemzeti érdek képviseletét a jövőben, akkor nagy bajban van Magyarország.

Úgy folytatták. a szülési szabadságról „Messiásként visszavárt” Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője szombaton „lelombozta” a magasra srófolt várakozásokat a Momentum „kissé nagyképűen” „jövőértékelő” címmel rendezett összetartásán. Ugyan minden felszólaló a „földig hajolt” Donáth Anna előtt, a Momentum „csődgondnoka”, Gelencsér Ferenc pártelnök az égig magasztalta a párt EP-képviselőjét, ám Donáth Anna egy „színtelen-szagtalan, sótlan és ízetlen beszéddel örvendeztette meg” hallgatóságát. A beszéd központi gondolata az volt, hogy mást kell végre csinálni, mint eddig, de közben sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy Magyarország a Nyugathoz tartozik, és Ukrajnát mindenben támogatni kell. Ezek eddig nem túl eredeti gondolatok – tették hozzá –, hallhatta már őket nagyon sokszor minden magyar.

Értékelésük szerint ezek a retorikai készségek sem Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselője, sem Gyurcsány Ferenc DK-elnök szintjét nem érik el.

„Több tűz szorult Dobrev Klárába, mint a teljes Momentumba összesen” – írta elemzésében a központ.

Gyurcsány Ferenc, „az ellenzék karmestere” is évet értékelt: „A magyarok most a legvédtelenebbek a rendszerváltás óta, mi pedig emiatt szemben állunk a mostani kormánnyal.” Ebben az egyetlen mondatban képes összesűrűsödni a „gyurcsányizmus”, „a hazudtunk reggel, éjjel, meg este” jelmondata – közölték.

Hozzátették: Gyurcsány Ferenc kormányzása idején ugyanis többször emelkedtek a rezsiköltségek, az adók, a megélhetés ára, miközben elvettek egyhavi bért és egyhavi nyugdíjat az emberektől.

2010 óta a nemzeti kormány azonban csökkentette az adókat, kiterjesztette a családtámogatásokat, radikálisan emelte a minimálbért, a gyest, a gyedet, otthonteremtési támogatást vezetett be, és a rezsicsökkentéssel az átlagfogyasztásig védi a magyar embereket. Gondoskodik az idősekről is, visszaadta azt a 13. havi nyugdíjat, amit Gyurcsány elvett – sorolták.

„Ha ez védtelenség, ahogy Gyurcsány fogalmazott, akkor »a kutyafáját neki«, mondhatná Gyurcsány.” De nem mondja, mert a „gyurcsányizmus színpadán Gyurcsány Ferenc direktor csak Gyurcsány Ferenc karakterszínészt instruálhatja, akinek a szerepe nem más, mint Gyurcsány Ferenc” – olvasható az Alapjogokért Központnak az ellenzéki évértékelőkről készített elemzésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában