Botrány

2023.04.20. 18:54

Már a NAV vizsgálja a baloldal kampányfinisben történt buszoztatását

A tavaly március 15-i rendezvény tömegének biztosítására közel százmilliót költhetett a baloldal, amihez külföldről érkezett pénzeket is felhasználhattak.

Csoportkép, az első sorban Márki-Zay Péter, hat ellenzéki párt közös miniszterelnök-jelöltje (b7) az Egységben Magyarországért nagygyűlésének végén Budapesten, a Műegyetem rakparton 2022. március 15-én

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Büntetőeljárásban vizsgálja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a baloldal tavalyi buszoztatási botrányát – értesült a Magyar Nemzet.

A DatAdat-csoport osztrák tagja,

a DatAdat GMBH 200 000 eurót fizetett magyarországi anyavállalatának, a DatAdat Professional Kft-nek, mégpedig buszos utaztatásra tavaly márciusban, a kampányfinisben

– értesült a Mandiner a hatósági vizsgálatra rálátó forrásból. Az összeg nagyjából 72 millió forintnak felel meg.

A Bajnai Gordonhoz és Ficsor Ádámhoz köthető DatAdat Professional összesen több mint 50 millió forintot, míg a Márki-Zay Péter nevével fémjelzett Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) mintegy 40 milliót költött buszos utaztatásra, illetve személyszállításra tavaly márciusban. Ez összesen 90 millió forint.

Emlékezetes: az MMM-nek mintegy 1,8 milliárd forintnyi támogatást biztosított az Egyesült Államokból az Action for Democracy (AD) nevű szervezet, de jutott a „guruló dollárokból” bőven a Bajnaihoz, Ficsor Ádámhoz és Szigetvári Viktorhoz köthető, a baloldali kampányba bedolgozó DatAdat-csoportnak is.

A Mandiner korábban azt írta, hogy a megbízott Fulvia Kft. alighanem alvállalkozók bevonásával oldhatta meg az összesen csaknem háromszáz, egyenként ötvenfős busz biztosítását. 

Az ügyben a közérdekű bejelentéseiről ismertté vált Tényi István tett feljelentést költségvetési csalás gyanújával. Tényi arról tájékoztatta a Magyar Nemzetet, hogy feljelentését az amerikai pénzek ügyében „folyamatban lévő büntetőeljárásban tett beadványként” kezeli a NAV.

A teljes cikk ITT olvasható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában