Ukrán válság

2023.08.12. 11:06

Menekülnek az ukrán férfiak a katonaság elől

Számottevően nő azoknak a férfiaknak a száma Ukrajnában, akik menekülnek a besorozás elől. A New York Times cikke szerint, amelyet a Magyar Nemzet szemlézett, a besorozást végző tisztek kenőpénzt fogadnak el, hogy a férfiak elkerülhessék a behívót.

MW

Ukrán önkéntesek kiképzésen egy Kijev környéki gyakorlótéren 2023. augusztus 10-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt

Forrás: MTI/AP

Fotó: Bram Janssen

Az ukrajnai háború kezdete, 2022 februárja óta több mint 150 000 ukrán katona halt meg vagy sebesült meg – idézi a Magyar Nemzet a  The New York Times nyugati tisztviselők és elemzők becslésére hivatkozva készült jelentését. Az amerikai napilap szerint egyre intenzívebb a sorozás, de az ukrán hadsereg veszteségeinek hallatán egyre több férfi keres kibúvót a sorkatonaság alól. 

Ugyanakkor egyre több jelentés lát napvilágot arról is, hogy a sorozást végző tisztek kenőpénzt fogadnak el, hogy a férfiak elkerülhessék a behívót. Az ukrán állami határőrség szerint naponta átlagosan húsz embert tartóztatnak le, akik megpróbálják elhagyni az országot.

Az orosz inváziót követő hadiállapot kihirdetése értelmében a 18 és 60 év közötti férfiaknak Ukrajnában kell maradniuk, jelentkezniük kell a helyi toborzóirodákban, és orvosi szűrővizsgálatnak kell alávetniük magukat az esetleges szolgálatra. Vannak kivételek, többek között akik egyetemre járnak, fogyatékossággal élnek vagy legalább három gyermekük van. Számos nő is szolgál az ukrán hadseregben, de ők önkéntesek, nem pedig sorkatonák – olvasható a cikkben.

Amint arról hírt adtunk, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken leváltotta az összes regionális sorozóbizottság vezetőjét. 

A teljes cikkért kattintson IDE

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában