Ukrán válság

2023.10.08. 09:21

Az oroszok bevetik a tartalékaikat Bahmutnál

592. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Orosz légitámadásban megsérült lakóházak előtt mentők a kelet-ukrajnai Harkivban 2023. október 6-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Jakiv Ljasenko

Megrongálódott egy bázis Herszonban

Robbanás következtében megrongálódott egy bázis és egy vállalkozás székhelye a herszoni terület Kijev által ellenőrzött részén - közölte Alekszandr Prokudin, az ukrán hatóságok által kinevezett közigazgatási vezető.

Hozzátette, hogy Herszonban egy gázelosztó hálózatot is találat ért.

Több mint egy tucat ukrán vadászgépet lőttek ki

Az orosz hadsereg megsemmisített 17 ukrán vadászgépet Herszonban. A Dnyipronál állomásozó orosz hadosztály csapást mért a Herszon melletti Alekszejevszkij-sziget közelében lévő ukrán állásokra, itt 12 vadászgépet lőttek ki, további ötöt a Dnyeper torkolatánál lévő szigeteken - közölte a RIA Novosztyi.

Belgorodot bombázták az ukránok

Az AFU szombaton nyolc Grad gránátot lőtt ki Belgorodon belül Urazovo településére. A bombázásban egy helyi lakos meghalt, 14 háztartás, egy vállalkozás, valamint egy szociális létesítmény és három autó is megrongálódott - közölte Vjacseszlav Gladkov, a belgorodi terület kormányzója.

Rakétacsapás ért egy donyecki várost - fotó

Oroszország rakétát lőtt ki a donyecki Kosztyantyinivkára, 4 ember, köztük egy gyermek megsérült.

Az oroszok Iszkander cirkálórakétával támadták a várost, mintegy 30 épületet, többségében lakóépületeket rongálva meg.

Herszont lőtték az oroszok, többen megsebesültek

Az éjszakai orosz támadásban 11-en sérültek meg, köztük egy 9 hónapos csecsemő - írta a Kyiv Independent.

Drónnal lőttek ki egy donyecki ukrán állást - videó

Az ukrán fegyveres erők megerősített állásának megsemmisítéséről készült videófelvétel Donyeck déli részénél - írta a RIA.

Részleges sikerekről számolt be az ukrán hadsereg

Az ukrán hadsereg közölte, hogy folytatja az orosz csapatok támadását az ország keleti és déli részén lévő front két fontos szakaszán.

A kijevi vezérkar szombat esti helyzetjelentése szerint Bahmut várostól délre, Andrijivka település közelében "részleges sikereket" értek el.

Míg Bahmut még mindig orosz kézben van, az ukránok az elmúlt hetekben visszafoglaltak egy stratégiailag fontos vasútvonalat a várostól délre.

A déli fronton, a zaporizzsjai területen Kopani és Novoprokopivka falvaktól északra szintén "részleges sikereket" értek el. Ebben a térségben az ukrán csapatok hetek óta támadják az erősen megerősített orosz védelmi vonalakat, amelyeknél aknamezők, tankcsapdák és lövészárkok vannak.

Az ország keleti részén fekvő donyecki területen összesen 12 orosz támadást vertek vissza

- írta a vezérkar a jelentésében, amely szerint 50 ütközet volt szerte Ukrajnában.
Az orosz szárazföldi csapatok támadásai az ukrán tájékoztatás szerint a keleti Kupjanszk és Liman, valamint a Donyeck melletti Avdijivka és Marjinka melletti frontszakaszokra összpontosultak, de visszaverték őket.

Az oroszok bevetik a tartalékaikat Bahmutnál

Oroszország minden rendelkezésre álló tartalékot bevet Bahmut északi részén, továbbra is ellentámadó egységeket telepít ebbe az irányba, hogy megakadályozza az ukrán offenzíva előrehaladását - mondta Ilja Jevlash, az ukrán erők keleti szóvivője.

Több mint 12 ezren jöttek tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 6673 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 6304 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

A beléptetettek közül a rendőrség 94 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az oroszok szerint a Nyugat a hibás Izrael megtámadásában

Oroszország kihasználja a Hamász Izrael elleni támadását, hogy támogatást vonjon el Ukrajnától - írta az ISW amerikai elemző cég. Az oroszok a nyugati országokat hibáztatják, amiért Ukrajna támogatása érdekében elhanyagolják a közel-keleti konfliktusokat.

Ajánlatot tett Amerikának a volt orosz elnök

Dmitrij Medvegyev, Oroszország korábbi vezetője polgárháborúra szólított fel az Egyesült Államokban, mivel szerinte ez az egyetlen dolog, amely megállíthatná "Amerika mániákus szenvedélyét, hogy konfliktusokat szítson mindenhol a bolygón" - írja a The Guardian.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában