Konzervativizmus

2024.05.16. 15:03

A NATO-nak a békét, a jólétet és a biztonságot kell képviselnie, nem a meggondolatlan kalandvágyat

Szánthó Miklós a Newsweek hírportálnak írt véleménycikket. Az Alapjogokért Központ főigazgatója ebben kitért a katonai szövetség működésére és a CPAC Hungary konzervatív konferencia sikerére is.

MW

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója

Forrás: MTI

Fotó: Bodnár Boglárka

A múlt hónapban a CPAC Hungary volt a harmadik egymást követő konzervatív összejövetel Európában. A sikeres esemény a magyar konzervatív politikai innováció és az amerikai republikánus hagyományok terméke. Ez az elegy egyben erőteljes receptként szolgál a két ország közötti szorosabb együttműködéshez, amikor Donald Trump korábbi elnök remélhetőleg januárban ismét elfoglalja az Ovális Irodát – idézte az Origo Szánthó Miklósnak a New York-i Newsweek portálon megjelent véleménycikkét.

Az Alapjogokért Központ főigazgatója ebben kifejtette, hogy

Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével a magyar jobboldal, bár kisebb létszámú, mint a republikánus politikai közösség, értékes politikai know-how-ra tett szert az elmúlt években. Ez pedig más konzervatív politikai mozgalmak számára inspirációként és bölcsességként szolgált arra vonatkozóan, hogyan lehet a jobboldali összeköttetést globálisan kiépíteni.

Erősödő amerikai kapcsolatok

A magyar és az amerikai jobboldal együttműködése már Trump elnök első ciklusa alatt is gyümölcsözőnek bizonyult, és az elmúlt években egyre erősödött.

Ugyanazok az értékeink és hasonló politikát képviselünk. Isten, a haza és a család azok az alapvető értékek, amelyekben minden konzervatív ösztönösen osztozik, mert ezek szolgálnak társadalmaink sarokköveiként és minden törekvésünk teherhordójaként. Ez az, ami összeköt bennünket: az igazi Amerika, az igazi Magyarország és az igazi hazafiak a világon. Politikai közösségeink ugyanazt akarják: a saját hazánkat helyezni előtérbe. Amerika az első. Magyarország az első

– fogalmazott Szánthó Miklós, aki szerint ezek a közös értékek gyakorlati szinten hasonló politikákat eredményeznek, hozzátéve: Magyarország átfogó családbarát programja például inspirációs forrásként szolgál az amerikai döntéshozók számára.

Kiemelte: saját déli határaink védelme pedig azt bizonyítja, hogy az illegális bevándorlás megállítható, ha van politikai akarat.

Az amerikai konzervatívokhoz hasonlóan mi is megszívleljük Ronald Reagan és Donald Trump egykori elnökök intelmét: nincsenek határok, nincs nemzet. Mindenáron meg kell védenünk határainkat. Magyarország is vállalkozásbarát, alacsony adókkal dolgozóbarát környezetet teremtett. Nem csoda, hogy több mint 1700 amerikai cég van jelen hazánkban

– olvasható Szánthó Miklós nyilatkozatában. 

Az Origo cikke IDE KATTINTVA folytatódik!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában