Orvos – SZON

2019.01.17. 10:58

Egészségügyi adataink biztonságban vannak az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben

<strong>  Az elektronikus rendszerben tárolt adataink védettek, csak háziorvosunk és kezelőorvosaink férhetnek hozzá. </strong>

  Az elektronikus rendszerben tárolt adataink védettek, csak háziorvosunk és kezelőorvosaink férhetnek hozzá.

Az egészségügyi intézmények 2017 őszétől az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe (EESZT) töltik fel azokat a dokumentumokat, amelyek a betegek ellátása során keletkeznek. Az összes dokumentum egy óriási adatbázisba kerül, amelyhez az egészségügy és a lakosság egyaránt hozzáférhet.  A lakossági portálon (www.eeszt.gov.hu) mindenki saját kódjával léphet fel a felületre, és szabályozhatja, hogy kik tekinthetik meg és kezelhetik adataikat, valamint konkrétan meg is nevezheti  a háziorvost, szakorvost. Az online rendszer lehetővé teszi azt is, hogy a beteg folyamatosan nyomon követheti, ki, milyen dokumentumot töltött fel róla,  és ki az , aki kikért bármilyen információt vele kapcsolatban.

Ne korlátozzák a hozzáférést!

– Az EESZT egyik legnagyobb előnye és haszna, hogy azokat az egészségügyi adatokat, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a beteget adekvátan és időben tudjuk gyógyítani, elérje az orvos, s az információbázisba betekintést nyerjen – emelte ki dr. Erdélyi Ágnes. A pszichiáter főorvos hozzátette: – Nem biztos, hogy a betegnél kéznél vannak az előzményi adatok (leletek, zárójelentések, ambuláns lapok), ellenben az EESZT-n keresztül, az őt aktuálisan ellátó orvos látja, hogy előzőleg milyen kezeléseket kapott, milyen gyógyszereket szed, oda kell-e figyelni az ellátás során valamilyen krónikus betegségére vagy  gyógyszer allergiára.

A legérzékenyebb egészségügyi adatok (pl.: pszichiátriai, addiktológiai) kizárólag az adott szakterület orvosai számára láthatóak, így biztosan csak az nézheti meg, akinek arra a mielőbbi gyógyulásunkhoz szüksége van. A háziorvosok sem juthatnak hozzá ezekhez az információkhoz.

Extra védelem jár

– Sokan tartanak attól, hogy valamilyen módon kiderül, hogy pszichiátriai vagy addiktológiai betegségük van, ami miatt környezetük másként- negatív megkülönböztetéssel- viszonyulhat hozzájuk. A szakma óvja az estleges megbélyegzéstől a pszichiátriai kezelés alatt állókat, ezért adataiknak extra védelmet biztosítanak a tárhelyen. A pszichiátriai betegekről illetéktelenekhez nem kerülhet ki semmilyen információ, állapotát,  terápiáit a háziorvos sem követheti a rendszerben, arra való jogosultság nélkül – emelte ki a Sántha Kálmán Szakkórház főigazgatója, dr. Erdélyi Ágnes.

A digitális önrendelkezés az EESZT lakossági portálján tehető meg. A portálra történő belépéshez szükséges a személyes ügyfélkapuhoz tartozó felhasználónév és jelszó, illetve a TAJ szám. Ezen kívül a kormányablakoknál személyesen is lehetőség van módosítani a jogosultságokat, ehhez szükséges bemutatni a személyazonosságát igazoló okmány (személyi igazolvány, jogosítvány vagy útlevél) valamelyikét, illetve a TAJ kártyáját.

- PR cikk -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!