Hirdetés

2021.07.22. 14:12

Biztonságos napozás? Így lehetséges!

Forrás: Pixabay

Itt a nyár! A legtöbb ember igyekszik szabadságot kivenni a munkahelyéről, hogy akár barátokkal, akár családi körben menjen el nyaralni, pihenni. Vannak, akik a forróság közepette inkább bezárkóznak a klimatizált házba és a négy fal között próbálják meg átvészelni a meleget. Mindegy, mi melyik tábort erősítjük, néhány dolog azért megegyezik bennünk.

Például az, hogy a nyárról három dolog biztosan eszünkbe jut, ezek pedig a hosszabb nappalok, a világosabb haj és a barna bőr. Utóbbival meglehetősen vigyázni kell, igényel némi utánajárást, hogy biztonságosan tudjunk napozni. Elhoztunk pár tippet, amivel megőrizhetjük bőrünk egészségét, miközben mégis napcsókolta színnel büszkélkedhetünk.

Időpont

Az első és egyik legfontosabb szempont az, hogy mikor fekszünk ki napozni. 11 és 16 óra között ne nagyon tartózkodjunk napon, vonuljunk inkább árnyékba ez idő alatt. Ugyanis ilyenkor a legmagasabb az UV-sugárzás, amely rendkívül káros hatással lehet a bőrre. Ha leégünk, az egy hatalmas trauma a bőrünknek, amelyből nehezen regenerálódik, és akár maradandó felszíni károkat is okozhatunk ezzel. Ha elkerültük a kockázatos időintervallumot, akkor sem célszerű folyamatosan a napon tartózkodnunk, néha feküdjünk be az árnyékba, hogy elkerüljük a napszúrást is.

Fotó: Pixabay

Használt termékek

Kulcsfontosságú megemlíteni a különböző napozó termékek használatát. 50-es faktorszámú fényvédő alá semmiképpen sem érdemes menni, nyáron különösen fontos a magas faktorszámú és széles spektrumon védő termék. Ám fényvédőt az év minden egyes napján kell használnunk, nemcsak nyáron. Illetve nyáron sem csak akkor, ha kimegyünk napozni.

Reggeli rutinunk részévé kell tenni a köznyelvben naptejként emlegetett fényvédő használatát, ezzel megőrizhetjük bőrünk rugalmasságát, fiatalságát, üdeségét. Fontos persze újra kennünk napközben a fényvédőt, hiszen egyrészt a strandon a víz is lemossa, a törölköző is leszedheti és az izzadság is csökkenti élettartamát.

Fotó: Pixabay

Vitamin

A szép barna szín megszerzése és megőrzése érdekében elengedhetetlen a különböző vitaminok rendszeres szedése. Tudjuk, már nekünk is a könyökünkön jön ki, hogy naponta ilyen-olyan vitaminokat kell szedni, ráadásul nem is egyszerre, hanem a nap más és más szakaszaiban. Biztosan hallottuk, hogy a D-vitamin igen fontos a szervezet számára, amelyből sajnos elég keveset termel, ezért fontos pótolnunk.

Télen két óra napon töltött idő alatt tudjuk megszerezni azt a D-vitamin mennyiséget, amelyet nyáron 10-20 perc alatt. A D-vitamin mellett fontos még a béta-karotin, amely abban segít, hogy bőrünk bronzos színét minél tovább élvezhessük. Vitaminokat találhatunk drogériákban és szupermarketekben is, például a Penny akciós újságban amellett, hogy sok olyan zöldség és gyümölcs van a kínálatban, amiből szervezetünk szépen összegyűjti a vitaminokat.

Fokozatosság

Az áhított barna bőr elérése nem egy, de nem is két napba fog telni. Igyekezzünk fokozatosságra törekedni, ne ész nélkül, egész napon át tartó strandolással próbáljuk meg elérni nyári színünket. Szépen építsük fel a színt, ehhez pedig elengedhetetlen az, hogy ne égjünk le, hiszen, ha leégünk, nagy valószínűséggel lehámlik majd a felső hámréteg, amely azt eredményezi, hogy ugyanott tartunk, ahol a kiinduló állapotunk volt.

Folyadék

Ismét egy témakör, amit szinte minden nap hallunk. A megfelelő folyadékbevitel szükséges ahhoz, hogy bőrünk megőrizze hidratáltságát. Egy elégségesen hidratált bőr sokkal tovább megtartja a barna színt és élettel telibb lesz. Nem beszélve arról, hogy nemcsak külsőnk szempontjából érdemes nyáron legalább 3-3,5 liter vizet fogyasztanunk. Szervezetünk is meghálálja, ha elegendő vizet iszunk, hiszen a sok izzadás következtében rengeteg vizet veszt testünk. A rekkenő hőségben hálával tartozhatunk az egyes a vasúti- és buszpályaudvarokon történő vízosztásért.

Fotó: Pixabay

Ne feledjük tehát, sok összetevős az, hogy egészséges keretek között tudjunk napozni, de tudatos bőrápolóként a fényvédő használata a legfontosabb! Egyetlen egy esetben nem kell fényvédőt használnunk: ha egy sötét, hideg pincében élünk, de ez nem igazán valószínű :)

Pr-cikk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában