hirdetés

2021.12.06. 00:01

Az éles látás nem kiváltság

Nem kérdés, hogy az éleslátás mindenki számára fontos kell, hogy legyen, hiszen mindennapi életünket könnyítjük meg azzal, ha a körülöttünk lévő világot kifogástalanul tudjuk vizuálisan érzékelni.

Forrás: Optika Szaküzlet Kisvárda

Fotó: Shutterstock

De melyek azok a korcsoportok és helyzetek, amikor ez különösen fontos?

A Magyar Látszerész Szövetség idén arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy a szakértő optikákban mindenki megtalálhatja a számára ideális megoldást és senkinek sem szabad lemondóan legyintenie, ha éleslátásáról van szó.

Irány a suli!

Gyakran az iskolakezdéssel válik egyértelművé, hogy a gyermeknek szemüvegre van szüksége. Az iskolában sokat kell egy pontra összpontosítani, a táblára vagy épp a füzetre figyelni. Szeme hamar elfárad a folyamatos terhelésben, így az apróbb eltérések is megmutatkoznak. Lehet, hogy a gyerkőc remekül boldogult oviban, rajzolt és célba dobott gond nélkül, de a táblát nem látja elég élesen ahhoz, hogy követni tudja az órát. Ha tehát arra panaszkodik, hogy sokat fáj a feje vagy elmosódnak a betűk, akkor érdemes gyorsan megnézetni a gyermek szemét és mielőbb korrigálni a hibát.

A gyerekek szeme ráadásul, a test növekedésével, gyorsabban változik, mint a felnőtteké, így a számukra ideális dioptria is gyakrabban változhat.

Sok időt tölt monitor előtt?

Talán a legnépesebb csoport, akiknek fontos volna évente ellenőriztetniük látásukat az irodai dolgozóké. Azt ma már mindenki tudja, hogy a monitorok előtt töltött idő jelentősen megterheli a szemet (is), és arról is sokan hallottak, hogy óránként tíz percre fel kellene állni a monitor elől, hogy szemünk és testünk pihenhessen. Sajnos a tapasztalat viszont azt mutatja, hogy kevesen használnak kék fényt szűrő monitor szemüveget a számítógépes munkához, pedig csak így óvhatjuk meg látószervünk egészségét az állandó terhelés negatív következményeitől.

Egyre rövidebb a karja?

A szemlencse rugalmassága az évek előrehaladtával csökken, melynek következménye, hogy ötvenhez közeledve szinte mindenkinek gondja akad az apró betűk elolvasásával.

Ha meg szeretnénk előzni azt a roppant kellemetlen élményt, hogy hiába nyújtogatjuk karunkat a csomagolás oldalán lévő apró szöveget akkor sem tudjuk elolvasni, akkor itt az ideje egy látásellenőrzésnek, mert lehet, hogy olvasószemüvegre lesz szükség.

Sokat vezet?

Aki a volán mögé ül, annak az éleslátás legalább olyan fontos, mint a jól működő fék vagy a biztonsági öv. Ha a sofőr nem lát jól, akkor saját és mások életét is veszélyezteti. Aki nem visel szemüveget az hajlamos azt hinni, hogy neki nincs szüksége a látásellenőrzésre, de ez sajnos nem igaz. Ebben az esetben is érdemes élni a díjmentes ellenőrzés lehetőségével, hogy ne a szem fáradása hívja fel a figyelmet arra, hogy szemüvegre volna szükség.

A látásellenőrzés balesetvédelmi eszköz!

A vezetés kapcsán is említettük már, hogy mennyire fontos a gyors reagálást kívánó helyzetekben, hogy látásunk éles legyen és támaszkodhassunk a szemünk által biztosított információkra. Mindenkinek tehát, aki veszélyes gépekkel dolgozik vagy veszélyes sportot űz, erősen ajánlott a látásellenőrzés, hiszen az élete múlhat azon, hogy pontos képet kap-e arról, mi van körülötte.

ITT ÉRDEKLŐDJÖN AKTUÁLIS AKCIÓINKRÓL :

Optika Szaküzlet Kisvárda

4600 Kisvárda, Szent László utca 24.

+36-45-411-826

+36-45-415-827

+36-70-227-0001

Optika Szaküzlet Vásárosnamény

4800 Vásárosnamény, Szabadság tér 5-7.

+36-45-570-258

+36-70-227-0003

Optika Szaküzlet Záhony

4625 Záhony, József Attila út 2.

+36-45-426-267

+36-70-227-0027

 

Címkék#pr

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában