Hirdetés

2022.06.16. 14:51

Mikor érdemes hiteles cégkivonatot lekérni?

Hiteles cégkivonatra gyakran lehet szükség a céges ügyintézés során, cikkünkből kiderül, hogy pontosan mikor. Nemcsak arra térünk ki az alábbiakban, hogy mire jó, hanem arra is, hogy pontosan milyen adatokat tartalmaz.

A cégkivonat minden aktuális adatot tartalmaz, ami szerepel a cégjegyzékben az adott vállalkozásra vonatkozóan. Nem szabad összekeverni a cégmásolattal, hiszen az a korábban már törölt adatokat is tartalmazza. Az információk jól jöhetnek hivatali ügyintézések során, céges döntések meghozatalakor és például a folyamatos teljesítésű számlák kitöltésekor.

Mikor lehet szükség a cégkivonatra?

Sok esetben szükség lehet cégkivonatra, például ügyintézés és szerződéskötés alkalmával. Van ingyenesen hozzáférhető és közhiteles változata is. Előbbi értelemszerűen nem tekinthető hiteles dokumentumnak. Ügyintézés előtt érdemes utánajárni annak, hogy az adott esetben melyik változatot fogadják el.

Például szerződéskötéskor, pályázati anyagok beadásakor, hiteligényléskor és banki ügyintézés során mindenképpen 30 napnál nem régebbi közhiteles cégkivonatra lesz szükség. Ezt a változatot díjfizetés ellenében lehet kérvényezni a cégbíróságnál, illetve az Igazságügyi Minisztérium céginformációs szerződéses partnereitől. 

Egyszerűbben lehet meghozni az üzleti döntéseket

Nemcsak hivatalos ügyintézéshez érdemes lekérni a cégkivonatot, hanem a fontosabb döntések meghozatalához is. Például kiváló lehetőség arra, hogy fontos információkat lehessen szerezni a versenytársakról és a partnerekről. Nemcsak a hivatalos adatokat, pozitív változásokat lehet megtekinteni, hanem a negatív eseményeket is például az adótartozást, a csődeljárást vagy éppen a végelszámolást.

Az említett adatok birtokában egyszerűbben lehet meghozni a megfelelő üzleti döntéseket, hiszen azonnal lehet látni, ha a leendő partner likviditási problémákkal küzd. A legtöbb cégforma esetén a cégkivonat letölthető az Igazságügyi Minisztérium adatbázisából. 

Milyen információkat tartalmaz?

Cégkivonatot nem magyar cégek esetében is le lehet kérni. Az uniós országokban bejegyzett vállalkozások adatai könnyen elérhetőek a BRIS (Business Registers Interconnection System) rendszerében az EUID azonosító segítségével.

A cégkivonat tartalmaz cégformától független, illetve cégformától függő adatokat. Előbbihez sorolhatóak az általános adatok, a cég elnevezése, a rövidített elnevezése, az idegen nyelvű elnevezése, a székhelye, a telephelye, a fióktelepe, a létesítő okirat kelte, a tevékenységi kör, a működés befejezésének időpontja, a jegyzett tőke, a képviselet módja, a képviseletre jogosultak adatai, a könyvvizsgálók adatai, a felügyelőbizottsági tagok adatai, a jogelőd cégek adatai (ha átalakulás folytán jött létre a cég), a kamara megnevezése, a társadalombiztosítási folyószámla száma, a statisztikai számjel és az adószám.

 

Címkék#alh_szon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában