Hirdetés

2022.08.14. 22:00

Füstmentesen, otthon is

Ha a füstről és annak káros hatásairól hallunk, akkor valószínűleg leginkább a dohányzás jut eszünkbe. A cigarettázás az egészségre és a környezetre is káros hatással van, de kevesebb szó esik arról, hogy a lakástüzekben is jelentős szerepet tölt be. A lakásban vagy például az ágyban dohányzás felel ugyanis az otthonokban keletkező tűzesetek jelentős részéért.

PR

Azt már egy jó ideje tudjuk, hogy a dohányzás minden formája káros az egészségre, és számos betegség kialakulásáért felel. Kevésbé ismert azonban, hogy bár a nikotin egy erős függőséget okozó anyag, a legújabb kutatások szerint nem a nikotin, hanem az égés során keletkező füst és kátrány felelős elsősorban a dohányzással kapcsolatos megbetegedésekért. A füstben ugyanis számos vegyi anyag található - az FDA, az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala szerint több mint 7000 -, és ezek közül több mint 93-ról már bizonyították, hogy káros vagy potenciálisan káros az egészségre.

Füstmentes élet

A dohányzás negatív hatásaitól természetesen úgy tudjuk a leginkább megkímélni magunkat és a környezetünkben lévőket, ha egyáltalán nem szokunk rá a dohányzásra. Ha ez mégis megtörtént, akkor fontos, hogy minél előbb próbáljuk letenni a cigarettát. Sokan vannak azonban, akik valamilyen okból mégsem szoknak le, számukra fontos az ártalomcsökkentésről történő tájékozódás. - Ma már számos, a cigarettánál potenciálisan kevésbé káros alternatíva áll rendelkezésére, amelyekkel csökkenthető a káros anyagoknak való kitettség mértéke.

Ilyenek a különböző füstmentes technológiák is. Az égés nélkül működő dohányt- és/vagy nikotint tartalmazó technológiák használatakor ugyanis nem jön létre sem füst, sem hamu, így ezek az alternatívák kevesebb - akár 70-95 százalékkal alacsonyabb - káros anyagot bocsátanak ki, mint a cigaretta, azonban a károsanyagkibocsátás-csökkenés és az egészségkárosító hatás csökkenése közötti összefüggés mértékének megállapításához még további, hosszú távú kutatások szükségesek. A különböző füstmentes technológiákban közös, hogy füst és égés nélkül működnek, azonban a hatásuk teljesen eltérő, még a hasonló elven működő technológiákon belül is nagy eltérések lehetnek.

Fontos tudni, hogy a füstmentes technológiák sem kockázatmentesek, hiszen egyrészt hosszú távú hatásuk egyelőre nem ismert, másrészt így is jut nikotin a szervezetbe, ami egyéb káros hatásai mellett függőséget okoz. A legfontosabb tehát, hogy aki nem dohányzik, az ne is szokjon rá, illetve, aki már dohányzik, az minél hamarabb szokjon le, hiszen hosszú távon csak a nikotin- és dohány tartalmú termékek végleges elhagyásával csökkenthetőek teljesen a dohányzás ártalmai.

Füst nélkül, biztonságban otthon

Az égés és a füst azonban az élet számos területén hatalmas károkat okoz, az egészségügyi kockázatok mellett a biztonságot is veszélyezteti a lakásban történő cigarettázás, például, ha valaki az ágyban dohányzik és elalszik, könnyen alakulhat ki lakástűz. Az égve hagyott cigarettacsikkek ugyanis az otthonokban keletkező tűzesetek jelentős részéért felelnek.

Dobson Tibor vezérőrnagy, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyarországi tűzoltási statisztikák alapján a lakástüzeknél a legnagyobb veszélyt a szén-monoxid és a füst okozza. Az áldozatok 90 százaléka ugyanis nem a lángok, hanem a füst miatt veszíti életét. A tragédia pedig egy egyszerű füstérzékelő készülék felszerelésével elkerülhető lenne. A füstérzékelő a füst megjelenése után nagyjából egy percen belül jelez, és hangriasztást is ad, így lehetőséget biztosít a bent tartózkodók számára a lakás időben történő elhagyására, ami különösen éjszaka rendkívül fontos.

Az alapvető tűzbiztonsági ismeretek tehát rendkívül fontosak, és ugyanennyire lényeges az is, hogy a megfelelő technológiai háttér biztosítva legyen, hiszen a megfontolt döntések és egy okos berendezés megfelelő használata akár életeket is menthet. Éppen ezért indította útjára három együttműködő partner, a Magyar Tűzoltó Szövetség (MTSZ), a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) és a füstmentes.hu a „Technológiával a Füstmentes Otthonokért” edukációs kampányt, amelynek célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét az égés és a füst problémájára, azok káros következményeire, miközben információkkal, érzékenyítéssel és technológiai eszközökkel segít a tűz- és baleset megelőzésben.

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából, reklámnak nem minősülő tájékoztatásként készült a Philip Morris Magyarország Kft. hozzájárulásával.

Borítóképünk illusztráció, fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában