Hirdetés

2023.11.27. 11:31

Tippek a sikeres online álláskereséshez

Az álláskeresés manapság döntő többségben az online térben zajlik. A folyamat kényelmes, ugyanakkor korántsem egyszerű. A hibák elkerülése végett érdemes lehet tehát szem előtt tartani néhány általános jótanácsot, amelyek eredményesebbé tehetik az álláskeresési procedúrát.

PR cikk

Forrás: freepik.com

Állásportálok használata

Az álláskeresésnek manapság az egyik legkézenfekvőbb eszközeként az állásportálok funkcionálnak. Ez persze nem csoda, hisz ezeken a felületeken az álláslehetőségek széles választéka elérhető, rengeteg álláskeresőt megszólítva ily módon. Érdemes ezen portálok közül kiválasztani néhányat, és azok kínálatát rendszeresen, akár napi szinten böngészni. A legtöbb oldalon van lehetőség hírlevélre is feliratkozni, ami lehetővé teszi az új pozíciókról való mielőbbi értesülést. 

Az állásportálok megválasztását tekintve mindenképpen jó opciónak bizonyulhat az IT-Nav Hungary Kft. által üzemeltetett valamelyik helyi allas.hu-s weboldal nyomon követése: http://itnav.hu/allasoldalak/allasoldalaink-listaja. Ezen felületek kínálata ugyanis sok esetben naponta bővül, és az álláslehetőségek között betanított munkák, szakmunkák és diplomás pozíciók egyaránt megtalálhatóak. 

Állásra szabott pályázati anyag

Mindenki számára ismert módon egy állásra való jelentkezés az önéletrajz és egyéb pályázati dokumentumok, például egy motivációs levél beküldésével történik. Sokan ugyanakkor elkövetik azt a hibát, hogy valamennyi álláshirdetésre ugyanazokat a dokumentumokat küldik. Ez egyúttal arra is enged következtetni, hogy ezek az anyagok meglehetősen sablonosak, és nem reflektálnak az adott hirdetés követelményeire, kiemelt szempontjaira.

Érdemes tehát sok esetben kicsit alakítani az önéletrajz és a motivációs levél tartalmán, és azokat a tapasztalatokat, készségeket és személyiségjegyeket kihangsúlyozni, amelyek összhangban állnak az adott cég kultúrájával, illetve a hirdetésben megfogalmazott elvárásokkal.

Online szakmai jelenlét

Sok szakma esetében erős online jelenlétre is szükség lehet a mielőbbi elhelyezkedés érdekében. Érdemes tehát aktívnak lenni például a LinkedIn-en, különböző szakmai fórumokon, továbbá feltölti az önéletrajzot nagyobb cégek és állásportálok adatbázisaiba. Az ilyesfajta szakmai hálózatok kitöltése és karbantartása ugyanis jelentősen növelheti az esélyét annak, hogy a potenciális munkaadók felfedezzenek és ők maguk keressenek meg egy ajánlattal. 

Kutatómunka, iparági trendek követése

Álláskeresőként kiemelten fontos a kisebb-nagyobb kutatómunkák elvégzése. Példának okáért egy állásinterjús részvételt megelőzően mindenképpen tanácsos utána járni az adott cég tevékenységi körének, értékeinek és vállalati kultúrájának. Ezenkívül érdemes az iparági trendeket és változásokat is figyelemmel kísérni, hisz ez segítheti magát az álláskeresés folyamatát is, valamint egyfajta felkészültséget adhat az állásinterjúkra. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában