test-lélek

2019.11.11. 12:19

Ha lélek kimerül, a test jelez

„Fáradt vagyok, pedig aludtam nyolc órát” „Gyengének érzem magam, de nincs lázam” „Hasogat a fejem, nem értem…” „Miért nem tudok elaludni napok óta?” Sokszor hallhatjuk ezeket a szavakat mindennapjainkban.

Szedhetünk rá ezer gyógyszert és végigjárhatjuk a megannyi kivizsgálást is, azonban ha semmi nem hat, érdemes más irányból megközelíteni a problémát.

Mi van, ha nem a testünk, hanem a lelkünk beteg? A holisztikus szemléletmódot alapul véve (miszerint az orvos nem a betegséget, hanem magát a beteget gyógyítja, ami az alapvető egyensúlyi helyzet megőrzésére törekszik, igenis lehetséges. Test és lélek egyensúlya nagyon fontos. Ha valaki nem figyel az egyikre, az a másikon keresztül próbál jelezni nekünk, hogy valami nincs rendben.

De mitől merülhet ki a lélek? Elsősorban a napi szinten ránk ható folyamatos vagy fel nem dolgozott stressz okozza, így a nők jobban érintettek a XXI. századi betegségben, hiszen akaratlanul is, de hajlamosak vagyunk hosszan rágódni egy-egy problémán. Okozhatja még a túlvállalás és a megfelelési kényszer. A lelkünk ettől folyamatosan visít, ha nem bírja.

Eleinte gyengébbek a tünetek, de más betegségekkel társulhat, mint Chron-betegség vagy pajzsmirigy túltengés, de akár depresszió is kialakulhat belőle. De mit tehetünk, ha már a testünk figyelmeztetett?

Szálljunk ki a mókuskerékből minél hamarabb!

Lazítsunk, hallgassunk zenét, menjünk ki a természetbe, vágjunk bele olyan dolgokba, amik örömet okoznak, töltsünk több időt szeretteinkkel! Az öröm és szeretet valóságos hajtóanyag a lelkünknek, viszont azt fontos nem elfelejteni, hogy a feltöltődés nem egyik napról a másikra történik.

Legyünk türelemmel! Oda kell figyelnünk magunkra, mert ha a lelkünk kimerül, a testünk jelezni fog! A mi felelősségünk, hogy ne hanyagoljuk el

magunkat, csak így válhatunk teljesen egészséges emberré.

Wass Albert szavaival élve:„A lelket kell meggyógyítani ahhoz, hogy a sejtek egészségesek

legyenek.”

Somos Zsuzsanna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!