Sport

2012.01.22. 13:41

Fedet(t)len lehet az olimpia esztendeje

Minden jel arra utal, hogy nem tudják megrendezni a télen megszokott versenyeket és bajnokságokat.

Minden jel arra utal, hogy nem tudják megrendezni a télen megszokott versenyeket és bajnokságokat.

Megfelelő színvonalú létesítmény hiányában valamennyi országos bajnokság és ilyenkor szokásos nemzetközi verseny elmaradhat a fedett pályás idényben. Mindez önmagában is óriási probléma, és minimum balkáni állapotokra utal, de hogy éppen az olimpia évében történik meg, az maga a katasztrófa. De miként fajulhatott idáig a helyzet, hogy az egész országban nincs olyan fedett pályás létesítmény, amely alkalmas lenne a bajnokságok lebonyolítására?

Folyamatos sérülésveszély

– A korábbi években a budapesti Syma-csarnokban volt a sportág téli bázisa, ám a mostani szezonra valamiért nem kötöttek bérleti szerződést – vázolta a helyzetet Bakosi Béla, a Nyírsuli edzője, akit szinten kényesen érint az ügy, hiszen tanítványai jó néhány szereplési lehetőségtől elesnek. – Ezek után a 2004-es budapesti fedett pályás világbajnokság pályáját építették meg a Puskás-stadion szoborkertjében, egy sátor alatt. Korábban is volt erre példa, és akkor semmi probléma nem mutatkozott, csakhogy ezúttal nem betonalapra rakták le a pályát. Mindezek következtében a pálya alkotóelemei mozognak, mert nem illeszkednek pontosan egymáshoz, nemcsak a kanyarokban, hanem a sík futópályán is balesetveszélyessé vált a versenyzés. A felkészülési időszakban többen is megsérültek, ezek után a szövetség egyik bajnokságot és nemzetközi versenyt sem írta ki, illetve a Honvéd futófolyosóján megrendezi az arra alkalmas versenyszámokat. Mindez önmagában sem örömteli, az olimpia évében viszont egész egyszerűen tragikus.

Nemcsak az ötkarikás játékokra készülő sportolókat érinti hátrányosan a kialakult helyzet (a bulvármédia egyenesen horrorpályának keresztelte el az alkalmi létesítményt), hanem valamennyi honi klubot, hiszen a műhelytámogatásokra a fedett pályás országos bajnokságokon is lehet pontot szerezni. Illetve csak lehetne.

Nagyon halvány a remény

– Jelen pillanatban az a helyzet, hogy az ebben az időszakban szokásos viadalok közül egyedül a téli dobóbajnokságot rendezik meg, de annak az eredményeit nem tartalmazza majd az egyesületi rangsor – mondta a kérdésről. – Mondanom sem kell, a Nyírsuli számára ez szintén hátrányos döntés. A szövetség illetékesei részéről ötleteket kaptunk arra vonatkozóan, hogy Bécsben vagy Pozsonyban versenyezzünk, ahol tökéletesek a körülmények, de hát mégsem oda kellene járnunk... Ugyanakkor én még bízom benne, hogy valami csoda folytán találnak valamilyen megoldást, és mégis csak megrendezik a fedett pályás bajnokságokat.

Ebben a helyzetben értékelődhet fel a nyíregyházi létesítményhelyzet, hiszen így a Főiskolán található az egyetlen körbefutható, igaz, nem szabványméretű fedett futópálya. Ezt kihasználva, évekkel ezelőtt rangos versenyeket rendeztek a sátortető alatt. Van esély most is valami hasonlóra?

Versenyeket szerveznek

– Több edzőkolléga is felvetette, hogy Nyíregyházán is meg lehetne rendezni ezeket a viadalokat, de mivel a futókör nem kétszáz, hanem csak százötvennégy méteres, ezért erre nincs lehetőség – válaszolta Bakosi Béla. – Ugyanakkor biztosra vehető, hogy a jövő hétre tervezett utánpótlásverseny mellett egy felnőtt viadalt is fogunk még rendezni, már csak azért is, mert a mi sportolóinknak is szükségük van a megmérettetésekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!