Sport

2013.02.12. 11:24

A mesebeli Afrikában járt

Nyíregyháza, Potchefstroom - Nem akarjuk senki szívét fájdítani, de Szikszai Róbert olyan helyen edzőtáborozott szűk három héten át, ahol a nagy hőség elöl az árnyékba vagy az edzőterembe kellett menekülni. Ja, és nem a tavaly nyári időszakról van szó, hanem az elmúlt hetekről.

Nyíregyháza, Potchefstroom - Nem akarjuk senki szívét fájdítani, de Szikszai Róbert olyan helyen edzőtáborozott szűk három héten át, ahol a nagy hőség elöl az árnyékba vagy az edzőterembe kellett menekülni. Ja, és nem a tavaly nyári időszakról van szó, hanem az elmúlt hetekről. A Nyírsuli junior korosztályos válogatott diszkoszvetője ugyanis a legkeményebb honi télből elmenekülve, január 23. és február 10. között készülhetett a dél-afrikai Potchefstroomban, ahol a délelőtti tréningeket még csak-csak meg lehetett tartani a helyi egyetemi komplexum dobócentrumában (a hőmérő ekkor „csak” harminc fok körül mozgott), délutánra viszont már a konditerembe vonult a magyar dobóválogatott 24 tagú különítménye.

Nagy dobással nyitott

– Úgy kezdődött az edzőtáborozás, hogy az első napon edzésen 58.88 méterig dobtam a diszkoszt, ekkora dobást nem reméltem magamtól – mondta a vele történtekről Szikszai Róbert. – Később, amikor egy versenyt is rendeztek a számunkra, akkor 56.53 méter jött össze, de a viadal szervezése körül akadt némi bonyodalom, mást ne mondjak háromszori bemelegítés után vehettem végre a kezembe a szert. Ezt leszámítva remek körülményekkel szembesültünk, számomra hatalmas élményt jelentett, hogy ebben az időszakban trikóra vetkőzve vagy éppen félmeztelenül végezhettük a gyakorlatokat. A színem sem lett rossz, de nem ez a lényeg.

Hanem leginkább az, hogy a nyári junior Európa-bajnokságra készülő dobó mennyit tud majd profitálni a Dél-Afrikában elvégzett edzésmunkából.

Vissza a téli bajnokságra

– Remélem sokat, és ezt már a jövő hét végi téli dobóbajnokságon bebizonyíthatom – vágta rá a Vasvári-gimnázium tizenkettedikes diákja. – Végig könnyűnek éreztem a kezemben a diszkoszt, a technikámon persze még van mit csiszolni. Itthon az ismert események és az azokkal járó eltiltások miatt némileg átrendeződnek a diszkoszvető erőviszonyok, szeretném meglovagolni az esélyt, és akár a felnőttek között is dobogóra állni az országos bajnokságon. Arról sem mondtam le, hogy az U23-asok között az Európa-kupán képviseljem a magyar színeket, ehhez nem kell mást tenni, csak legyőzni azt a Huszák Jánost, aki idősebb nálam, és velem együtt táborozhatott Dél-Afrikában.

Persze, nem a megnevezett versenyző volt a leghíresebb társ Potchefstroomban. A magyarokkal tartott az olimpiai bajnok kalapácsvető, Pars Krisztián, de a nemzetközivé bővülő diszkoszvető-stábnak is voltak olyan tagjai, akiket megsüvegel a világ. Milyen testközelből edzeni Parssal vagy a szintén olimpiai bajnok (2008) észt Gerd Kanterrel valamint az olimpiai bronzérmes „kollégával”, a lengyel Piotr Malachowskival?

– Ó, nagyon rendesek, egyáltalán nincs bennük szakmai irigység, minden gyakorlatot és mozdulatot el lehet lesni tőlük – beszélt a kialakult kapcsolatról Szikszai Róbert. – Krisztiánt már ismertem, de az észt és a lengyel versenyző is nagyon közvetlen volt. Akadt rá példa, hogy együtt edzettünk, a konditeremben is egymást váltottunk, persze ők már nagyobb súlyokkal dolgoztak, mint én. Kanterrel is jó kapcsolatba kerültünk, de Malachowski már-már zavarba ejtően udvarias volt, rendre előreköszönt az embernek.

Oroszlánt is simogatott

A hangsúly a kiváló körülmények között elvégzendő munkán volt, de gyanítjuk: kis idő azért a kikapcsolódásra is jutott.

– Hát, nem sok – oszlatta el a kételyeket a tavalyi junior vb 13. helyezettje. – Szombatonként a délutáni edzés helyett focizhattunk egyet, ez már felüdülésnek számított. Két csapatot alkottunk: a szombathelyiek az ország többi részéből érkezett versenyzők ellen álltak ki. Az első meccset mi nyertük meg négy háromra, nem hallgathatom el, hogy három góllal vettem ki a részem a sikerből. A visszavágót sajnos elvesztettük. Ezenkívül volt egy-egy kirándulásunk a közeli élményparkba valamint egy olyan állatkertbe, ahol kis oroszlánokat is simogathattunk.


Az edzőnek még maradnia kellett

Akaratán kívül, egészségügyi okokból hosszabbodott meg Kerekes László afrikai tartózkodása. A Nyírsuli, egyben Szikszai Róbert edzője nem tarthatott a hétvégén hazatérő, nagyobb létszámú csoporttal, de már jobban érzi magát, és szombaton hazarepülhet az addig Dél-Afrikában edző Pars Krisztiánnal és társaival.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!