Sport

2013.05.06. 12:14

Már a salak sem vörös posztó

A születés- és anyáknapi ajándéknak számító tornagyőzelmet követően jön a döntő visszavágója.

A születés- és anyáknapi ajándéknak számító tornagyőzelmet követően jön a döntő visszavágója.New York, London és vasárnaptól Anning. Avagy Fucsovics Márton pályafutásának eddigi legmeghatározóbb állomásai. A nyíregyházi teniszező első junior Grand Slam-trófeáját az amerikai metropoliszban szerezte párosban (2009), egyéniben a wimbledoni diadal jelentette a következő mérföldkövet (2010), hogy 2013. május 5-én a profi karrier első egyesbeli tornasikere is meglegyen (azok után, hogy párosban már nyert hármat). Azt mondjuk kevesen gondolták, hogy ez a diadal a 21 éves versenyző által legkevésbé kedvelt borításon, salakon születik majd meg a kínai helyszínen.

Nem volt fordulópont

– Bizony, ha fogadni kellett volna rá, hogy milyen felületen szerzek először elsőséget, nem a salakot mondtam volna – agonizált a felvetésen Fucsovics Márton, aki az 50 ezer dollár összdíjazású ATP-challenger-verseny megnyerésével került fel a tornagyőztesek listájára. – A történtek után megkedveltem a vörös borítást, hiszen bebizonyítottam, hogy azon is lehet sikeresen szerepelni. Mondják, hogy magaslaton, ahol most is játszottunk, másként „viselkedik” a salak, mint normál esetben, de én nem éreztem, hogy gyorsabb lett volna.

Szerencsére egész héten jól ment a szerva, így a döntőben is, ahol nem volt különösebb fordulópontja a meccsnek, hanem végig kiegyensúlyozott, nagy csatát vívtunk a brit ellenfelemmel. Szerencsére a végén nekem sikerült elvennem James Ward adogatását, és utána már nem engedtem ki a kezemből a győzelmet.

Meghálált szurkolás

Marci nemrégiben azt jelölte meg céljának, hogy olyan tornákon léphessen pályára, amelyet a nagy televíziók egyenes adásban közvetítenek, és itthonról is lehet majd neki szurkolni. Nos, az internet segítségével a kínai meccseit is élőképpel figyelhettük, így azt is láthattuk, hogy micsoda felhajtás követte a teltházas teniszstadionban rendezett finálét.

– Legalább egy órámba került, mire beértem az öltözőbe, akkor is a rendőrök segítettek, mert egész egyszerűen pakolni és indulni kellett, hiszen vár rám a következő verseny – így Fucsovics Márton. – Nem győztem a fotózkodást és az autogramosztást, ami nem volt ellenemre, hiszen az elődöntő és a döntő során is úgy éreztem, hogy nekem szurkolnak a kínaiak. A buzdítást pedig meg kellett hálálni.

Az öltözőbe érve azért volt egy kis idő megpihenni, így Marci azon is elmélkedhetett, hogy mi miatt is volt még fontos ez a tornagyőzelem.

Köszöntés a távolból

– Anyák napján arattam, ráadásul édesanyámnak szombaton volt a születésnapja is. Mivel személyesen nem tudtam köszönteni, a tornagyőzelmet talán elfogadja tőlem ajándéknak – mondta a legjobb magyar teniszező, hozzátéve a döntő megnyerése után olyan érzések kerítették hatalmába, mint legutóbb közel éve, a junior wimbledoni diadalt követően.

James Warddal vasárnap találkozott először Fucsovics, de kedden újra megmérkőzik vele. A múlt hetinél is rangosabb, 125 ezer dollár összdíjazású kunmingi verseny főtáblájára ugyanis már az elődöntőbe kerüléssel megváltotta a belépőjét a Tenisz Park SE játékosa, akinek első fordulóbeli ellenfele csodák csodájára a vasárnapi legyőzött lesz. Fura szituáció, de az anningi döntő az ékes bizonyítéka, hogy nem lehetetlen a küldetés.

Óriási előrelépés

Az anningi diadallal nemcsak 7200 dollár járt Fucsovics Mártonnak, hanem 80 világranglistapont is. Ezzel pedig a 383. helyről a 253.-ra ugrott előre az ATP-rangsorban (vagyis 130 helyezésnyit javított), és ez természetesen pályafutása eddigi legjobb pozíciója.

A mostani ranglistahelyezés azt is jelenti, hogy Fucsovics a közeljövőben ATP- és Grand Slam-tornák selejtezőjébe is odaférhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!