Sport

2013.06.12. 13:27

Montrealban megvillant az új Häkkinen

Lehet, hogy a jelenkori F1 három legnagyobb sztárja állhatott dobogóra a Kanadai Nagydíjon, de a montreali hétvége legnagyobb nyertese egy olyan versenyző volt, aki még a pontszerző zónából is kiszorult.

Lehet, hogy a jelenkori F1 három legnagyobb sztárja állhatott dobogóra a Kanadai Nagydíjon, de a montreali hétvége legnagyobb nyertese egy olyan versenyző volt, aki még a pontszerző zónából is kiszorult.Az újonc Valtteri Bottas a 14. helyen zárta a futamot a versenyképtelen Williams-Renault-val, neki mégis legalább annyi oka volt az örömre, mint Vettelnek, Alonsónak és Hamiltonnak. A 23 esztendős finn a szeszélyes körülmények között bonyolított időmérőn a 3. rajtkockát csípte meg, ami az első valamirevaló eredménye volt idén, s erre már az egész szakma felkapta a fejét.

- Örülök, de ennek csak akkor van értelme, ha pontra tudom váltani – mondta a kvalifikációt követően fiatalokra nem jellemző higgadtsággal a GP3-as nevelőszéria 2011-es bajnoka, akit szerény, jóravaló fickóként ismerhetett meg az F1 világa. Azt, hogy pokolian gyors, már tavaly is több ízben demonstrálta, amikor péntekenként lehetőséget kapott az akkor jobb formában lévő Williamstől, idén viszont – már élesben - a gyengécske FW35-ös túlságosan is elpalástolja ragyogó képességeit.

Üstökösnek titulálni korai lenne, de az jól látszik, hogy a finn kiváló műhelyből érkezett. Mestere nem más, mint a kétszeres világbajnok Mika Häkkinen, aki a háttérből egyengeti az útját, tanácsokkal látja el, amikor szükséges: – Különleges a kapcsolatunk Mikával – mondta lapunknak Bottas. – Nincs mindig mellettem, de jó menedzser, bármikor fordulhatok hozzá. Pár éve ő keresett meg, mert felfigyelt rám. Megcsörrent a telefonom: ’Helló, Mika vagyok, Valtterit keresem…’ Képzelhetik, mit éreztem, hiszen mindig nagyon felnéztem rá. Felvázolta az elképzeléseit, találkoztunk, és azóta együtt dolgozunk. Sokat köszönhetek neki.

Bottas menedzsmentjének egyik kulcsfigurája Toto Wolff is, aki télen lett a Williams társtulajdonosából a Mercedes sportigazgatója. A szakember rajong a finnért, így sokan máris biztosra veszik, hogy az első adandó alkalommal átcsábítja majd a csillagos csapathoz. Azt nem tudni, hogy ez mikor lehet esedékes, ráadásul a Williams is ragaszkodik a fiatal kiválósághoz: - Idén az egyetlen jó dolog, ami történik velünk, az Valtteri szerepeltetése – mondta lapunknak a Monacói Nagydíjon Frank Williams lánya, Claire, aki az újfent erősen gyengélkedő brit együttes csapatfőnök-helyetteseként dolgozik.

Mészáros Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!