Sport

2013.07.07. 18:01

Nemcsak Dávidból, a debütáló Lucából is lehet Góliát

Széles Imre tanítványai közül ketten is futnak a jövő heti korosztályos világversenyeken.

Széles Imre tanítványai közül ketten is futnak a jövő heti korosztályos világversenyeken.

A Széles-műhely két korosztályban két versenyzőt ad a világversenyeken szereplő magyar atlétikai válogatottaknak. Széles Imre nyírsulis tanítványai közül Palásti Lucának a hét közepétől Donyeckben lesz jelenése, ahol az ifjúságiak világbajnokságán vesz részt 400 méteren és vágtaváltóban, az utánpótláskorú (U23) Ónodi Dávid pedig 200 méteren fut a tamperei Európa-bajnokságon.

Nincs miért izgulnia

– Azért dolgoztam az utóbbi hónapokban, hogy kiharcoljam a helyem a világbajnoki csapatban, úgyhogy nincs miért izgulnom, a vágyam már teljesült – mondta az utolsó itthoni edzések egyike után Palásti Luca, aki a zalaegerszegi korosztályos bajnokságon elért 54.97-es egyéni legjobbjával várja az ukrajnai megmérettetést. – Eddig minden fontos versenyen hoztam magam, bízom benne, hogy így lesz ez Donyeckben is.

Ez mit jelent? Négyszázon szeretnék bejutni a második fordulóba, és ott már minden lehet, a váltóban pedig egész jók a kilátásaink, hiszen a világranglista második helyén állunk, igaz, az amerikai és a jamaikai staféta eredménye nem szerepel ezen a listán.

Szemben az első világversenyére készülő Lucával, Ónodi Dávid már rutinos utazó, a felnőttet is beleértve már valamennyi korosztályban képviselte a magyar színeket világversenyen. Ott volt a 2009-es olaszországi ifi vb-n, a 2011-es tallinni junior kontinensbajnokságon (százon lett tizenegyedik), idén pedig a felnőtt válogatottban is bemutatkozott a dublini csapat Európa-kupán.

Ami késik, nem múlik

– Tamperéről egyszer már lemaradtam, négy évvel ezelőtt az ifi világbajnokság után begyulladt a torkom, így nem utazhattam a finn városban rendezett európai ifjúsági olimpiai fesztiválra – jelzi Ónodi Dávid, hogy ami késik, nem múlik. – A korábbi világversenyeken még száz méteren futottam, mostanra azonban kiderült, hogy a kétszáz az igazán nekem való versenyszám. Ezt támasztja alá, hogy idén 21.29 másodpercem van a hosszabbik sprinttávon, ami jobbnak mondható, mint a százon elért 10.70. A tervem az, hogy egyéni csúcsot fussak, vagy annak közelében teljesítsek, aztán meglátjuk, hogy ez mire lesz elegendő.

Miután a két versenyt egyidőben rendezik, Széles Imre edző csak az egyik tanítványa versenyzését felügyelheti a helyszínen. A Nyírsuli trénere végül az ifik küldöttségében kapott helyet, így Lucát istápolhatja Donyeckben.

Dávidtól jó futást és második fordulós versenyzést várok – így Széles Imre. – Luca? A vele kapcsolatos elvárásaimat nem szeretném nagydobra verni, inkább nem is mondok semmi konkrétumot. Maradjunk annyiban, nincs rossz előérzetem...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!