Sport

2013.08.15. 10:13

„Huszonegyező” akadémisták

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Az átalakított rendszerű utánpótlásbajnokságok is megkezdődnek a hétvégén.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Az átalakított rendszerű utánpótlásbajnokságok is megkezdődnek a hétvégén.

Nemcsak felnőtt, az utánpótlás bajnokságokban is rajtol a futballidény a hétvégén. Miként a nagyoknál, úgy a rendszer a hátországban is átalakult, hiszen eddig 19 év volt a legfelső korosztály, ezentúl 21 évesen is lehet még utánpótlásszinten futballozni, tehát az U19-est az U21-es bajnokság váltja fel. A serdülőknél pedig U15-ös korosztálynak pedig nem az U13-as, hanem az U14-es lesz a párja, az ettől fiatalabbak számára pedig országos rendszerű bajnokságokat nem is írtak ki, csak területit.

– A változtatásnak az a fő célja, hogy a tizenkilenc évet betöltött labdarúgók számára legyen még két évnyi átmenet ahhoz, hogy beleerősödjenek a felnőtt mezőnybe – mondta Neumann Gábor, a nyíregyházi Bozsik Labdarúgó Akadémia vezetője. – A puding próbája az evés, meglátjuk, mi lesz belőle... Ez a korosztály tehát a híd szerepét tölti be az ifjúságiak és a felnőttek között. Nincs úgynevezett tartalékbajnokság, a tizenhat élvonalbeli klub közül tíz nem nevezett csapatot az NB III-ba, holott erre lehetősége lett volna, de inkább az U21-es sorozatban versenyeztetik a fiatalokat. Vagyis nagyon komoly megmérettetés elé nézünk. A Bozsik Akadémia első évfolyamára épülő csapatunk ebben a korosztályban a kiemelt bajnokságban szerepel, célunk a biztos bentmaradás elérése.

Az új korosztályok kialakításakor azért felmerül egy kérdés, miszerint jót tesz-e a 17 éves generációból kilépő futballistának, ha a következő lépcsőfokra lépve máris alkalmanként 21 esztendősek között kell szerepelnie? Illetve megfordítva: 21 évesen már illenék helyet követelni a felnőttek keretében, nemde?

– Ránk különösen igaz az, hogy fiatalabb korosztállyal szerepelünk majd az U21-es bajnokságban, hiszen az első akadémiai évfolyamunkra, az 1995-ös korosztályra épül majd a csapatot – folytatta Neumann Gábor. – Azon 1993-as születésű labdarúgóink számára, akik kölcsönben szerepeltek a megye más klubjaiban, felajánlottuk a visszatérés lehetőségét, ám közülük csak a tavaszt Nyírbátorban töltő Kristófi Sándor élt az eséllyel. Ez az ő döntésük, amit tiszteletben kell tartani, hiszen szeretnének a felnőtt mezőnyben futballozni, akár NB II-ben vagy NB III-ban. Ugyanakkor olyan játékos is akad a legnagyobbak keretében, aki még nincs tizenhét esztendős, de tehetsége alapján már az idősebbek között van a helye. Ha már szóba került az akadémia, akkor hadd jegyezzem meg, hogy a mostani tanévtől kezdve már mind a négy középiskolai évfolyamon működik a képzés, amelynek az oktatási hátterét a Széchenyi István Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola adja.

A Bozsik Akadémia csapatai közül még az U15-ös és a vele párhuzamosan versenyző U14-es szerepel az első osztályban (csakúgy, mint a Mátészalkai MTK), az U18-as és az U16-os pedig zárt rendszerű sorozatban játszik, mindig ott, ahol a felnőtt csapat, tehát momentán a második vonalban.

Csapatok, bajnokságok, edzők

A Bozsik Labdarúgó Akadémia egyes korosztályainak edzői:

U21: Nagy Sándor

U18: Szatke Zoltán

U17: Balogh Zoltán

U16: Neumann Gábor

Az országos versenyrendszerben szereplő megyebeli utánpótláscsapatok:

I. osztályú bajnokságok

U21: Bozsik Labdarúgó Akadémia.

U17: Bozsik Labdarúgó Akadémia.

U15, Keleti csoport: Bozsik Labdarúgó Akadémia, Mátészalkai MTK.

U14, Keleti csoport: Bozsik Labdarúgó Akadémia, Mátészalkai MTK.

II. osztályú bajnokságok

U21, Észak-keleti csoport: Bozsik Akadémia U18, Nyírbátori FC, Várda SE.

U17, Észak-keleti csoport: Bozsik Akadémia U16, Nyírbátori FC, Várda SE.

U15, Észak-keleti csoport: Nyírbátori FC, Tarpa FC, Várda SE.

U14, Észak-keleti csoport: Nyírbátori FC, Tarpa FC, Várda SE.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!