Sport

2013.10.02. 08:07

Kis Dimó visszavágyik a honi foci vérkeringésébe

Az Újpest és a Mechelen egykori sztárja vall az emlékekről és a terveiről.

Az Újpest és a Mechelen egykori sztárja vall az emlékekről és a terveiről. A Nyíregyháza Spartacus vezérkara követendő példaként nem feledkezik meg a klub egykori focistáiról és szakvezetőiről, akik immáron a bérletükkel a nagy lelátó egyik, számukra elkülönített részéről tekinthetik meg a meccseket.

Szombaton így történt, és jó pár ismerős arcot láthattak a drukkerek. Ott ült a két Dimó is, apa és fia. Az idősebb Eszenyi Dénes éveket húzott le piros-kékben előbb csatárként, majd edzőként. Az ifjabb, kis Dimó rövidebb nyíregyházi pályafutással bír, hiszen őt hamar elvitte az Újpest. Ott sok szép sikert ért, el tagja volt bajnokcsapatnak, kupagyőztes együttesnek, a nemzetközi porondon is megmutatta magát. A válogatottban tucatnyi meccsen játszott és egy gól szerzett. Pályafutása külföldön is folytatódott, éveket játszott Mechelenben, Izraelben, majd ismét itthon, aztán szögre akasztotta a focicsukát.

Egy ilyen meccs belefér

- Talán egy éve voltam utoljára itthon Szpari meccsen, akkor is nyert a csapat. Szombaton is kijöttünk édesapámmal és mondtam neki, hogy gyalogoljunk - kezdte a beszélgetést ifjabb Eszenyi Dénes. – Jó volt egy kicsit nosztalgiázni, bevillantak a régi képek, amikor a Garibaldin hosszú sorokban parkíroztak az autók, mert utasai a meccsre jöttek. Nagyon kíváncsi volt a szombati mérkőzésre, hiszen a Szpari parádésan indította a bajnokságot, a zsinórban elért hat győzelem önmagáért beszél. Ráadásul stílusosan, és eredményesen játszik.

– A ceglédiek nagyon szervezetten és agresszívan fociztak és így nem sikerült gólokkal nyerni, ám ennek a sikernek éppen ez az egyik nagy értéke. Soha rosszabbat, ha hat-hét meccs után becsúszik egy ilyen, kissé halványabb produkció, ám a győzelem ekkor sem marad el, akkor az teljesen rendben van.

Eszenyi Dénesnek van miről nosztalgiáznia, hiszen két évtizedes pályafutása hemzseg a sikerélményekkel.

– Az újpesti évek feledhetetlenek, bajnoki címek, kupasikerek, remek hangulatú meccsek, mind-mind örök élményt jelentenek. Hasonlóan szívesen emlékezem vissza a Mechelenben eltöltött esztendőkre. Abban az időben erős volt a belga válogatott és a bajnokságra sem lehetett panasz. Jól ment a játék, az első évben 14 gólt szereztem, amire a kinn élő újpesti legenda, Fazekas László azt mondta: ez a magyar mezőnyben a dupláját érné. Hasonlóan sok kellemes élmény köt az izraeli időszakhoz - így a volt focista.

Edző, sportvezető

A játék befejezése után Eszenyi Dénes az edzősködésbe is belekóstolt, illetve a sportvezetői munkába. Turán trénerkedett, amíg volt pénz, addig ütőképes volt a csapat, amikor elapadt a forrás, akkor pedig oda lett a munka.

- Tíz esztendeje az akkori vezetők megkerestek és boldogan mondtam igen, így a Spartacus szakmai igazgatója lettem. Sajnos nem sokáig, mert az akkori üzleti vállalkozásaim nem tették lehetővé, hogy megfelelő időt töltsek Nyíregyházán. Újpesten is részese lehettem a klub munkájának, majd az üzleti életben dolgoztam, de nagyon hiányzik a foci. Szeretnék ismét bekapcsolódni a labdarúgás vérkeringésébe, úgy érzem a pályafutásom felvértezett sokféle tapasztalattal, tudással mindennel, amelyekből át tudnék adni lényegeseket a mostaniaknak, fiataloknak, vagy idősebbeknek egyaránt. Nagyon érdekel az edzői munka, a turai időszak megerősített abban, hogy érdemes lenne ezzel foglalkozni, de a szakvezetői munka sem idegen tőlem. Azt viszont szeretném kihangsúlyozni, hogy nem akarok tolakodni, mások elébe kerülni, az nem az én stílusom – vélekedett Eszenyi Dénes.

Ifjabb Eszenyivel a jövőben gyakorta lehet majd találkozni Nyíregyházán, a Szpari meccsein hiszen az élet úgy írta a forgatókönyvet, hogy most huzamosabb ideig itthon lesz, hiszen ő bárhol is játszott, élt, mindig is nyíregyházinak vallotta magát.

 

Lila-fehér sikerek

Eszenyi Dénes újpesti színekben 1986-92 és 1997-99 között 121 bajnoki mérkőzésen 37 gólt szerzett. A válogatott csatár kétszeres bajnok, kétszeres kupagyőztes, továbbá Szuperkupa-győztes Újpesten.

Az 1992-es emlékezetes kupadöntőn Eszenyi – a hosszabbításos meccs 117. percében szerzett – góljával diadalmaskodott az Újpest Békéscsabán a Vác ellen, majd az első ízben kiírt Szuperkupa-fináléban Eszenyi góljainak is köszönhetően 3-1-re verte a Ferencvárost.

 

Névjegy

Született: 1968. január 9., Nyíregyháza.

Első felnőtt mérkőzés: 1984. augusztus, NYVSSC–22. sz. Volán 5–0 (két gólt szerzett).

Klubok

1984–1986: Nyíregyházi VSSC

1986–1992: Újpesti Dózsa/Újpesti TE

1992–1994:KV Mechelen (belga)

1994–1995: Pécsi MSC

1995–1996: Kispest-Honvéd FC

1996–1996: Hapoel Tzafririm Holon (izraeli)

1996–1997: Bnei Yehuda Tel-Aviv (izraeli

1997–1999: Újpesti TE

1999–1999: Ferencváros

1999–2000: Hapoel Ramat-Gan (izraeli

2000–2000: Maccabi Petah-Tikva (izraeli

2000–2001: BKV Előre SC

Válogatottság: 1990 és 1994 között 12 alkalommal szerepelt a válogatottban és egy gólt szerzett.

Eredmények: 2-szeres magyar bajnok (Újpesti Dózsa 1989-1990, Újpesti TE 1997-1998), 2-szeres magyar kupagyőztes (Újpesti Dózsa 1987, Újpesti TE 1992) Magyar Szuperkupa-győztes (Újpesti TE 1992).

 

KM-ML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!