Sport

2013.11.16. 10:47

A magyar-lengyel barátság jegyében

Nyíregyháza - A Spartacus 1928 küldöttsége a lengyel Resovia vendége volt, gyümölcsöző együttműködést szeretnének.

Nyíregyháza - A Spartacus 1928 küldöttsége a lengyel Resovia vendége volt, gyümölcsöző együttműködést szeretnének.

A közelmúltban Nyíregyháza testvérvárosában, a lengyel Rzeszowban járt a Spartacus 1928 Egyesület küldöttsége. A látogatásról dr. Teschmayer Gábort, a Spartacus 1928 elnökét kérdeztük.

– Az elmúlt évek során a sport és a szurkolói kapcsolatok terén is reneszánszát éli a magyar-lengyel barátság – kezdte lapunk tájékoztatását dr. Teschmayer Gábor. ­– Egyesületünk több tagjának is van személyes kapcsolata lengyel ismerősökkel. A szervezetünk létrehozásakor nem véletlenül került az alapszabályba, hogy célunk nemcsak hazai, hanem nemzetközi együttműködés, kapcsolatfelvétel és ápolás más sportklubok szurkolóival. A CWSK Resovia Rzeszow csapata testvérvárosunk egyik futballklubja. Adott volt így a helyzet, hogy egy pár hónapos előkészítést követően létrejöjjön a kapcsolat.

Kitartanak sárban és fagyban

– Nagyon kellemes meglepetésben volt részünk. Nemcsak a Resovia szurkolótábora, hanem maga a klub vezetése is teljesen nyitott volt az együttműködésre. A Resovia mint klub, jelenleg a lengyel negyedik vonalban szerepel. Tavaly még arra is lehetősége lett volna, hogy a lengyel másodosztályba kerüljön, de pénzügyi nehézségek miatt végül nem egy osztállyal feljebb hanem egy osztállyal lentebb tudtak indulni. Ez azonban nem azt jelenti, mint Magyarországon. A szurkolók alsóbb osztályokban is kiállnak csapatukért. Teljes erőbedobással biztatják kedvenceiket, esőben-hóban, sárban és fagyban is kitartanak mellettük. Hasonlóan hozzánk, ők is lokálpatrióta szeretettel nem divatos más hazai vagy külföldi, hanem a helyi, városi csapatot támogatják. Ezt tapasztaltuk mi is.

Kölcsönös szimpátia

– Közösen szurkoltunk a Resovia–Polonia Przemysl negyedosztályú mérkőzésen, amelyre 1500 szurkoló volt kíváncsi. A meccset a városi stadionban rendezték, amely hivatalosan a másik rzeszowi csapat, a Stal pályája. A nézők közül 1200 volt hazai, akik közül 700-800 szurkoló folyamatosan, hangosan és szervezetten biztatta csapatát. Nem hiába, hiszen a Resovia 3–1–re diadalmaskodott.

– A Resovia szurkolóival történt személyes kapcsolatfelvétel és beszélgetések során kölcsönös szimpátia és baráti légkör alakult ki. Ez alap lesz a jövőbeni együttműködésre.

Megbeszéltük, hogy rendszeresen fogjuk egymás meccseit látogatni, és együtt fogunk szurkolni. Jövő tavasszal – március elején – pedig az egyesületünk által szervezett nemzetközi szurkolói torna keretében ők is résztvevők lesznek. A klubhoz és a szurkolókhoz kapcsolódó ajándéktárgyak tervezése és elkészítése kapcsán sok hasznosat tudnak nekünk mutatni, mi pedig az intézményesített és projekteket megvalósító szervezeti kultúra terén tudjuk átadni tapasztalatainkat.

– A CWSK Resovia futball klub vezetői közül többel is személyesen egyeztettünk. Witold Walawender ügyvezető nagyon készséges és nyitott volt a szurkolói együttműködés mellett egy klubszintű együttműködésre is. Ennek eredménye egy U10 gyermek-utánpótlástornán való részvétel január 18-án Rzeszowban. A nyíregyházi utánpótlást irányító szervezet vezetője részéről is maximális a nyitottság erre. Ugyancsak felvetődött a csapataink közötti barátságos mérkőzés szervezése.

Még élőbb kapcsolatot

– Úgy gondolom, hogy mindezek az eredmények és a közös gondolkodás még szorosabbra és élőbbé tudja tenni városaink közötti kapcsolatot. Reméljük, hogy jelenlegi és jövőbeni tevékenységünkkel minél több nyíregyháziban – és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeiben – erősíteni tudjuk a lokálpatriotizmus mellett az évezredes magyar-lengyel barátság összetartozást erősítő érzését is – így Teschmayer Gábor.

Hazai pályán rendezvénysorozatot szervez a Spartacus 1928 Egyesület, a következő hetekben rendszeresen meghív majd ismert sportolókat pódiumbeszélgetésekre az S-1928 Pubba. Minden alkalommal egy-egy téma kerül fókuszba, videókkal, prezentációkkal színesítve.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!