Sport

2013.11.13. 19:40

Kiütötte Klicskót a politika

Ukrajna - Az ukrán adótörvény minap megejtett módosítása lehetetlenné teheti Vitalij Klicsko indulását a 2015-ös elnökválasztáson – írja a Kárpáti Igaz Szó.

Ukrajna - Az ukrán adótörvény minap megejtett módosítása lehetetlenné teheti Vitalij Klicsko indulását a 2015-ös elnökválasztáson – írja a Kárpáti Igaz Szó.

A színfalak mögötti intrikák és az ütköző pártérdekek kiütéses győzelmet látszanak aratni a politika ringjében elveszetten bolyongó, eddigi pályafutása során a szemtől szembeni harchoz szokott világbajnok ökölvívó ellen. Az új szerkesztésű Adókódex vitája során benyújtott módosítások szavazásának viharos körülményei közepette ugyanis a képviselők egy olyan kiegészítést is elfogadtak, mely szerint az a személy, aki valamely külország területén állandó lakhellyel rendelkezik, nem tekintendő ukrajnai lakosnak.

Az ellenzékben lévő UDAR párt elnöke számára ez felér egy KO-val, mivel neki németországi lakhelyi bejelentője is van, és adójának jelentős részét szintén ott fizeti. A módosított adótörvény értelmezésében ez a körülmény lehetetlenné teheti Vitalij Klicsko indulását a 2015-ös elnökválasztáson, melyen csak olyanok indulhatnak, akik az elmúlt 10 év során megszakítatlan jelleggel Ukrajnában laktak.

Miután az ellenzék felfedezte a baklövést, a kormánypárt soraiban kezdték keresni a tettest. Ám a vizsgálódás során kiderült, a szóban forgó kiegészítést az UDAR politikai partnerének számító Batykivscsina frakciójának egyik tagja nyújtotta be. Az utóbbi tagadta, hogy köze lenne a módosításhoz, és hamisítás címén feljelentést is tett, ám az ukrán ügyészség megállapította a módosító javaslat eredetiségét. Mivel Janukovics elnök azóta ellátta kézjegyével, a törvény a minap jogerőre is emelkedett.

Klicskó tehát padlót fogott, s bár a kiszámolás még tart, a meccs folytatása meglehetősen bizonytalan. Különös tekintettel arra, hogy miközben a sportolóból lett politikus – kiváló öklözőhöz méltóan – az egész menet során az ellenfelén tartotta a szemét, a letaglózó ütést végül mégis a saját sarkából kapta.

Palkó István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!