Sport

2014.03.19. 12:29

Kis Viktória Valentino Rossival és Marc Marquezzel egy hétvégén bizonyíthat

A H-Moto Team versenyzője, a 2012-ben az Év Magyar Női Motorversenyzőjének választott Kis Viktória az előttünk álló hétvégén Katarban, a MotoGP szezonnyitójának is otthont adó Losail International Circuit versenypályán képviseli a magyar gyorsasági-motorsportot.

A H-Moto Team versenyzője, a 2012-ben az Év Magyar Női Motorversenyzőjének választott Kis Viktória az előttünk álló hétvégén Katarban, a MotoGP szezonnyitójának is otthont adó Losail International Circuit versenypályán képviseli a magyar gyorsasági-motorsportot. Wicca a Losail Ázsia Bajnokság negyedik fordulóján áll rajthoz, ami ezúttal a MotoGP betétfutama lesz.

A kecskeméti hölgyversenyző a MAMS elnöke, Hermann Henrik személyes közbenjárásának köszönhetően indulhat el idén a Losail Asian Road Racing Series (Losail Ázsia Bajnokság) utolsó három fordulóján, amelyen minden költségét a Katari Motorsport Szövetség (QMMF) állja. A három forduló közül, amelyen Wicca elindulhat, kétségkívül a mostani ígérkezik a legkülönlegesebbnek több szempontból is.

Az első és legfontosabb, hogy ezen a hétvégén éppen a Losail International Circuit versenypályáján indul útjára hosszú várakozás után a MotoGP 2014-es idénye, így jelen pillanatban az egész motoros világ kíváncsi tekintete Katarra szegeződik. Csütörtökön ugyanis nemcsak Kis Viktória fog pályára hajtani Katarban, de Marc Marquez, Dani Pedrosa, Jorge Lorenzo, Valentino Rossi és a MotoGP összes többi sztárpilótája is birtokba veszi a pályát. Persze nem Wiccával egy időben, de mégiscsak ugyanazon a napon, ugyanaz előtt a közönség előtt.

Mondanunk sem kell, hogy ez mekkora médiafigyelemmel, körítéssel és mennyi rivaldafénnyel jár, hiszen nem is akármilyen MotoGP-futamról van szó, hanem az év egyik legjobban várt versenyéről, az első nagydíjról, ahol az igazi erőviszonyokra is fény derülhet. Villanyfény! A MotoGP futamát ugyanis vasárnap villanyfényben rendezik, csakúgy, mint pénteken a Losail Ázsia Bajnokság futamait. Így tehát Kis Viktória élete első villanyfényes, éjszakai versenyére készül.

Csütörtökön és pénteken, amikor a Losail Ázsia Bajnokság szabadedzéseit, időmérőjét és futamait rendezik, már javában zajlani fognak a MotoGP, a Moto2 és a Moto3 szabadedzései is, így Wicca versenyét is bizonyára több tíz- vagy akár százezrek fogják végigizgulni a lelátókról, pláne úgy, hogy ebben a szériában több helyi versenyzőért is szoríthatnak a nézők. Kicsit olyan ez, mintha a hungaroringi F1-es nagydíj egyik betétfutamában lennének magyar versenyzők – nyilván a katari fanatikusok is szurkolni fognak saját honfitársaiknak. Miközben Kis Viktória pedig egy szem magyarként próbál majd meg helytállni a rangos nemzetközi mezőnyben.

Ez Wiccának már a második katari szereplése lesz, a február 14-15-én megrendezett 3. fordulóban debütált a sorozatban két 6. hellyel, amelynek köszönhetően ennek a mostani versenynek már a bajnoki összetett 9. helyéről vág neki 20 megszerzett pontjával. Wicca viszont nem volt elégedett múltkori tempójával és helyezésével (egy makacs csuklósérülés is hátráltatta akkor), ezért mindenképp gyorsulni és javítani szeretne.

- Egy hónap telt el az első verseny óta. Ez idő alatt sajnos nem volt lehetőségem motorozni, maradt a „száraz edzés”. A motor ugyanaz a 2005-ös R6-os Yamaha marad, a szerelőm viszont új lesz. Remélem, ezúttal nem lesz gond a csuklómmal, sokat dolgoztunk rajta Orosz Csilla segítségével, hogy rendben legyen. Ám a puding próbája az evés, csütörtökön minden kiderül. Mindenkeppen jobb helyezésre hajtok, az időmön is bőven van még mit javítani. Örülök, hogy újra itt lehetek, nagyon vártam már ezt a hetet, hiszen nem akármilyen versenyről van szó, mi leszünk a MotoGP betétfutama, és ami még izgalmasabbá teszi, hogy éjszakai verseny lesz, lámpafénynél. Ugyanabban a depóban leszünk, ahol a „nagyok”, azzal a különbséggel, hogy mi nem boxban, hanem egy nagy sátorban leszünk együtt mindannyian, akik a Losail Ázsia Bajnokságban indulunk. Alig várom! Szeretnélek megkérni Titeket arra, hogy mindannyian, akik otthonról figyelni fogjátok a MotoGP eseményeit, kicsit gondoljatok rám is és szurkoljatok, hogy sikerüljön jól szerepelnem és méltó módon képviselnem kis hazámat - vélekedett Kis Viktória.

Borbás Bálint

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!