Sport

2014.04.24. 09:34

Torontóból is szurkolt kedvenc csapatának, a Szparinak

Nyíregyháza - Lendvai András a nyíregyházi labdarúgásból az internet révén naprakész volt.

Nyíregyháza - Lendvai András a nyíregyházi labdarúgásból az internet révén naprakész volt.

Életének 87. évében Kanadában meghalt Lendvai András. Családjával Torontóban élt, ott is temették el, még februárban. A gyászhír egy hónappal később jutott el a szülőföldre, és újabb egy hónapnak kellett eltelnie, hogy – részben a kanadai lapok méltatásai alapján – feltáruljon előttünk egy küzdelmes, különös élet. Ennek 1954–1969 közötti éveiről, jobbára a megyei labdarúgásért kifejtett tevékenységéről tudtak ugyan a nyíregyházi sportbarátok, de első és utolsó évtizedeiről csak nagyon kevesen.

Játékosként, edzőként

Lendvai András (Bandi) az ötvenes-hatvanas évek megyei labdarúgóéletének emblematikus figurája volt. A negyvenes évek végén gimnazistaként figyeltek fel futballtehetségére, és a Debreceni Vasutas (DVSC) szerződtette, ahol öt évig játszott. Azután a Nyíregyházi Építőknél, majd a Spartacusnál futballozott. Miután a Testnevelési Főiskolán edzői oklevelet szerzett, edzőként folytatta ugyanott. Korát megelőzve kiváló sportmenedzser lett.

Mándokon született 1927-ben. Édesapja terménykereskedő volt, míg a zsidótörvények lehetetlenné nem tették életét. A család Auschwitzba került, maga megjárta Buchenwaldot, Dachaut is. Később többször nyílt lehetősége külföldön folytatni életét, de hazaszeretete sokáig visszahozta.

A sport mellett sikeres volt a munkában is, a családi hagyományokat immár közgazdasági egyetemi végzettség birtokában folytatta, előbb a nyíregyházi terményforgalmi vállalat vezetője, majd a budapesti központ igazgatója lett.

A neten is figyelte a csapatot

Nem lehet tudni, hogy az éledő antiszemitizmus bántotta, vagy a családegyesítés ereje volt erősebb: 1969-ben feleségével, két gyermekével emigrált, akkori kifejezéssel éve, disszidált. Édesanyja és nővére a családjával akkor már Torontóban élt.

Kanadában üzletemberként dolgozott. A rendszerváltás után egy ideig itthon is vállalkozott: lányával közös utazási irodájával szinte légihidat üzemeltetett Torontó és Budapest között, kanadaiak ezrei ismerhették meg általa fővárosunk fürdőit, nevezetességeit. Autókereskedelemmel, pénzügyi szolgáltatással foglalkozott, alapító befektetője volt a nyíregyházi Kábelkomnak.

A nyíregyházi labdarúgásból az internet révén naprakész volt, ha itthon járt, mindig kiment a meccsekre.

Betegsége hirtelen döntötte le, halála idős kora ellenére váratlan volt.

Marik Sándor

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!