Sport

2015.02.13. 19:43

Az idén Joker-kör vár a ralikrosszozókra

Máriapócs - A RabócsiRingen az idén is füstölik majd a gumikat a kontinens legjobb driftesei.

Máriapócs - A RabócsiRingen az idén is füstölik majd a gumikat a kontinens legjobb driftesei.

Ilyen is régen volt: nem a RabócsiRingen indul a hazai ralikrossz bajnoki pontvadászat. A technikai sportágak honi fellegvára az idén is több szakág nagy versenyeivel várja majd a nézőket. Kezdjük a ralikrosszal, amelynek a bajnoki nyitánya a Slovakia Ringen lesz március 21-22-én. A Slovakia Ring 2010-ben épült, a Hungaroringtől mintegy 170 kilométerre található Dióspatony határában, Dunaszerdahely közelében.

A második, húsvéti futam résztvevői viszont már a RabócsiRingen nyomják majd a köröket, a magyar bajnokság mellett a Közép-európai Zóna Trófea pontjaiért is. Május végén aztán jön a már megszokott Oláh Gumi Fesztivál, a pünkösdi viadalon a rali­krosszozók a harmadik bajnoki körben fognak vetélkedni, a driftesek szintén a bajnoki pontokért füstölik majd a gumikat.

Gokarttal és két keréken

A két szakág október végén szintén randevúzik majd Máriapócson, a Star War mindkét szakág évadzáró viadalát fogja jelenteni. A driftesek többször is megmutathatják tudásukat a RabócsiRing aszfaltján, hiszen júliusban újabb bajnoki futam következik, majd augusztus elején jön a nagy nyári durranás, az európai szinten is jegyzett Trackwood Fesztivál. Ezen több mint tucatnyi pilóta fogja pörgetni a 800–1000 lóerős csodajárgányok kerekeit.

A mini Forma–1-eseknek is nevezett gokartosok körözése sem hiányozhat a kínálatból. Augusztus elején az országos bajnokság mezőnye látogat majd Máriapócsra. A sokak által kedvelt, népszerű amatőr sorozat sem maradhat el, amely az idén öt fordulóból fog állni. A kétkerekeseknek két nagy rendezvény kínál lehetőséget a motorozásra.

Világbajnoki rendszerben fognak majd versenyezni

A ralikrosszban idén már világbajnoki lesz a versenyek lebonyolítása. Ez azt jelenti, hogy például nem lesznek időfutamok. A szabadedzés után négy előfutam következik. Az elsőnél kisorsolják a rajtfelállást és nincs futameldobás. Ez azt jelenti, hogy mind a négy futamon rajthoz kell állni és lehetőleg kiegyensúlyozottan teljesíteni a köröket. A legjobb tizenkét pilóta folytathatja a verseny, mégpedig a két elődöntőben. Ezekből hárman-hárman jutnak majd a zárófutamba, a döntőbe.

Ugyancsak újdonság, hogy lesz Joker-kör, mégpedig pálya murvás részén kijelölve. A Joker-kör a pálya eredeti nyomvonalától eltérő alternatív szakasz, amelyet a versenyzőknek a futamok során egyszer teljesíteniük kell.. Azt hogy mikor, azt a pilóta dönti el.

Az új lebonyolítás még izgalmasabbá teszi majd a versenyeket, hiszen a pilótáknak minden futamban teljes erőbedobással és összpontosítással kell majd versenyezni, nincs lehetőség a kihagyásra, a hibára.

KM-ML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!