Sport

2015.05.21. 07:57

Bálint jelesekkel vág neki az Európa-bajnokságnak

Nyíregyháza - A fiatal golfozó az ausztriai versenyen is bizonyította, hogy jó formában van.

Nyíregyháza - A fiatal golfozó az ausztriai versenyen is bizonyította, hogy jó formában van.

Az elmúlt hétvégén az volt a nagy kérdés, hogy Závaczki Bálintnak sikerült-e átmentenie remek formáját. Ugyanis egy héttel korábban a golfozó a Magyar Kupán a száztizennyolcas összesített mezőnyben (férfi, női, junior, szenior) abszolútban a hatodik helyen végzett, a junior fiúknál pedig a legjobb volt.

Így várta az Osztrák Junior Tour második fordulóját egy számára ismeretlen pályán, Dél-Karintiában, az Alpok lábánál fekvő csodálatos Golfpark Klopeinerseeben. A hegyvidékhez méltó domborzattal rendelkező pálya és változékony időjárás várta a több kategóriában golfozó juniorokat. A csütörtöki gyakorlónapon az időjárás minden arcát megmutatta a pályát megismerni vágyóknak. A napsütés hirtelen váltott át futó záporrá, majd ismét kiderült az ég.

Az első versenynapon reggeltől estig folyamatos esőzés nehezítette a játékosok versengését. Összesen száznegyvennégyen ragadtak ütőt, Bálint kategóriájában, az U14-eseknél harminchatan kezdték a háromnapos viadalt. A pályát minden fiú résztvevőnek (U21– től U12-ig) 6043 méter hosszúságról kellett megjátszania.

Az első napon Bálint kétszer is hibázott, ennek ellenére az elért +9-es eredménye a hatodik helyre volt elegendő nyíregyházi titánt egyáltalán nem zavaró esős, kellemetlen időben.

Másnap az volt a feladat, hogy Bálint ezeket a hibákat megpróbálja minimalizálni, és ezzel – két-három ütést megspórolva – előrébb lépni a tabella hatodik helyéről. Ez sikerült is, hiszen a +7-es második napi ütésszáma a negyedik helyet jelentette Bálint számára.

Jó előjelek

És jött a zárónap amikor Bálintot négy ütés választotta el az első helytől, és egy ütésre állt a dobogótól. A vasárnapot úgy kezdte, hogy eszébe ötlött az, ami a tavalyi Osztrák Openen történt. Akkor ugyanis a zárónapon az utolsó előtti csoportban indulva az ötödik helyről sikerült fellépnie a dobogó második fokára. Ez a „déjà vu” érzés olyannyira doppingolta, hogy a +4-es eredménye most is meghozta a második helyezést számára. Ezen a napon mindössze két hibás ütése volt, minden más megoldása kifogástalanra sikeredett.

– Kitűnő eredménynek értékeljük ezt a helyezést, hiszen tizennégy éves fiúkat sikerült maga mögé utasítania Bálintnak – értékelt Závaczki Zsolt, Bálint édesapja. – Ez a teljesítmény jó előjel lehet a jövő héten kezdődő U. S. Kids Golf European Championshipre. A Skóciában megrendezendő versenyre a tavalyi verseny­eredményekkel lehetett kvalifikálni. Egy-­egy kategóriában hatvan, összesen mintegy hatszázhatvan fiatal golfozó lehet ott.

Örömteli tehát, hogy az idei maximum hatvanfős mezőnyben Závaczki Bálint is ott van az U13-as kategóriában. Le a kalappal a nyíregyházi srác előtt, aki tanulásban is kivágta a rezet, hiszen már túl van a tanév vizsgáin, mégpedig ismét kitűnő eredménnyel. Ez azt is jelenti, hogy most már csak a versenyzésre koncentrálhat, teljes össz­pontosítással készülhet a kontinensviadalra.

KM-ML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!