Sport

2015.05.06. 17:10

Leendő sztárok és égimeszelők között

Nyíregyháza - Pozitív a mérleggel és feledhetetlen élményekkel tértek haza Limoges-ból a Krúdy-gimnázium kosárlabdázói.

Nyíregyháza - Pozitív a mérleggel és feledhetetlen élményekkel tértek haza Limoges-ból a Krúdy-gimnázium kosárlabdázói.

Csalóka lenne azt a következtetést levonni a középiskolások világbajnokságán történtekből, hogy bár a magyar férfiválogatott lenne a földkerekség 21. legerősebb nemzeti csapata, hiszen a nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium ellenfelei nem feltétlenül a legjelentősebb kosaras fellegvárak közül kerültek ki. Ettől még tény: a honi diákolimpiákon évek óta meghatározó szerepet játszó tanintézmény fiú kosárlabdázói ott voltak sportáguk világméretű eseményén, és a franciaországi Limoges-ban pozitív mérleggel zártak. A négy (vagy öt, erről majd később) győzelem valamint három vereség a 21. helyhez volt elegendő, persze nem mindegy, hogy mikor jönnek a sikerek, mert akár két meccs megnyerésével is a 16. pozícióban lehetett végezni.

Kétméteres lettek ellen

– Igazán kevés híja volt annak, hogy a csoport második helyét megszerezve bejussunk a legjobb tizenhat közé – mondta a Limoges-ban töltött bő egy hétről Kovács Tibor, a krúdysok testnevelője, edzője. – A csehek ellen játszott második mérkőzés döntött arról, hogy melyik csapat jut a felsőházba, és bár végig az ellenfél vezetett, a hajrában sikerült kiegyenlítenünk. Aztán hármast kaptunk, amire duplát dobtunk, majd jött a szokásos büntetőzés, amely során az ellenfél nem rontott, így három ponttal legyőzött bennünket. Hozzáteszem, az egész mérkőzés során tizenkét büntetőt hibáztunk. Előtte az első meccsen a lettekkel találkoztunk, a csapat ránézésre is félelmetes volt, hiszen a tizenkettes keretből kilencen voltak két méternél magasabbak. Akkor azt hittük, a későbbi győztes ellen kaptunk ki, ám a nyolc közé jutásért a szerbek megverték a letteket.

A viadalt végül a törökök nyerték, megelőzve a finneket és az izraelieket. A krúdysok az alsóházban folytatták a csoportmeccsek során, ahol végül két győzelmet arattak a pályán, egyet pedig adminisztratív módon, hiszen egy ágon voltak a tornáról végül távolmaradó Kamerunnal. Hogy meglegyen a meccsszám, a hasonlóképpen járt hollandokkal is meccseltek egyet, és őket legyőzték 59–51-re.

Középiskolás világbajnokság

Fiúk, a nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium csapatának (Magyarország képviseletében) eredményei a franciaországi Limoges-ban:

Csoportmérkőzések, D csoport:

Magyarország–Lettország 42–90, –Csehország 55–58, –Örményország 70–49.

Helyosztók: 

A 17–30. helyért: Magyarország–Kamerun 20–0 – játék nélkül (helyette tét nélküli mérkőzésen: –Hollandia 59–51). A 17–24 helyért: –Bulgária 40–61. A 21–24. helyért: –Ciprus 69–43. A 21. helyért: –Észtország 71–43.

Végeredmény: 21. Magyarország (nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium).

A teljes cikk elolvasható  a Kelet-Magyarország 2015. május 7-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!