Sport

2015.06.26. 13:06

A nyolc közé vágyik az NYKK

Nyíregyháza - Minél több helyi kötődésű játékossal, új felállásban vágnak neki a következő évnek a férfi kosárlabdázók.

Nyíregyháza - Minél több helyi kötődésű játékossal, új felállásban vágnak neki a következő évnek a férfi kosárlabdázók.

Új felállásban a nyíregyházi férfi kosárlabdázás – vágott a közepébe a pénteki sajtótájékoztatón Kósa Árpád, úgy is, mint a már bejegyzett új cég, a Nyíregyházi Kosárlabda Nonprofit Kft. többségi, hatvan százalékos tulajdonosának, a Nyíregyházi Sportcentrum Nonprofit Kft.-nek az ügyvezetője. A fennmaradó negyven százalék marad az egyesület, vagyis az NYKK tulajdonában, de az üzenet egyértelmű: a város az ügy és a csapat mellé állt.

Az új cég ügyvezetője Oláh István, akinek első bejelentése az volt, hogy az állandóságot a szakmai stáb képviseli – új taggal kiegészülve. A szakmai igazgató Sitku Ernő munkáját ugyanis Siska János mellett az utánpótlás-szakágvezető Gombkötő Norbert is segíti. Ő az egyéni képzésért és a fiatalok beépítéséért felel elsősorban.

– Az elvárás egyértelműen már rövid távon is a nyolc közé jutás a bajnokságban, illetve az is, hogy a fiatal és tehetséges nyíregyházi játékosokat eredményesen és koncepziózusan beépítsük a felnőttcsapatba – vázolta a terveket Oláh István.

Sitku Ernő úgy is, mint a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) elnökségi tagja ismertette a légiósokra vonatkozó új szabályokat, amelyek meghatározzák a keret összetételét.

– A meccsekre nevezhető tizenkettes keretekben maximum öt nem hazai nevelésű játékos szerepeltethető, mindenki más ebbe a körbe tartozik, aki utánpótláskorban legalább harminc hónapot nem töltött el a magyar kosárlabdázás versenyrendszerében – mondta Sitku Ernő. – Magyarán a korábbi években honosított játékosok jelentős része újra légiós státuszba kerül. A szövetség ösztönzi a csapatokat, hogy minél kevesebb légiós legyen, az első négy nem hazai nevelésű kosaras játékengedélye háromszázezer forintba kerül majd, az ötödiké már négymillióba.

– A csapat a következő szezonban kezdi meg tizenötödik szezonját az élvonalban, ezzel a megyében mindenképpen csúcstartó az első osztályú bajnoki szezonban eltöltött évek számát illetően – tette hozzá Makrai László, az NYKK Kft. ügyvezetője –, de abban is, hogy a szakmai stábot csak helyi kötődésű edzők irányítják. Valamennyien azon dolgozunk a következő bajnokságban, hogy összefogva jövőre ötödik alkalommal újra bajnoki rájátszásban résztvevő legyen az NYKK.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország 2015. június 27-i számában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!