Sport

2015.09.02. 19:51

Az emberi teljesítőképesség határán

Megtörni látszik az amerikai hegemónia, fehérek is nyertek sprintszámot, futóversenyek magyarok nélkül.

Megtörni látszik az amerikai hegemónia, fehérek is nyertek sprintszámot, futóversenyek magyarok nélkül.Kilenc napon át ámultunk és bámultunk. Elképesztően magas színvonalat hozott a vasárnap véget ért atlétikai világbajnokság, amely a tizenötödik volt a sorban, és a 2008-as pekingi olimpiai stadionban, a Madárfészekben rendezték. A szakemberek különösen nagyra értékelték, amit a kínai fővárosban láthattak.

Harminc éve ment volna

– Nagyon magas volt a színvonal, és azt érezni, hogy szinte valamennyi versenyszámban sűrű lett a mezőny, ebből adódóan nem kevés meglepetés született – mondta Bakosi Béla, a Nyíregyházi Sportcentrum (NYSC) edzője, aki hármasugróként 1983-ban hetedik lett az első, helsinki világbajnokságon, így elsősorban az ugrószámokról kérdeztük. – Férfi távolugrásban 798 centi kellett a döntőhöz, ezt harminc évvel ezelőtt Szalma Lászlóék simán hozták. A hármasugrás mezőnye kicsit stagnál, 16,80 méterrel a nyolc közé lehetett kerülni, én harminckét esztendővel ezelőtt 16,83-mal lettem hetedik. Igaz, a győztes Christian Taylor 18,21-es eredménye akkora, amekkorát a húsz éve felállított világcsúcs óta senki nem ugrott. A fiam, Péter versenyszáma miatt a magasugrásra fokozott figyelmet fordítottam, és érdekes, hogy a londoni olimpia után megint lehetett nyerni 234 centivel. Vagyis a legnagyobbak is túl­izgulják a legfontosabb versenyeket. Bízom benne, hogy a riói olimpián érintettek leszünk, mert az a 225 centi, amivel megszerezhető volt a nyolcadik hely, már nincs messze, igaz, a kvótához 229 kell majd. Női távolban hárman is hét méter felett ugrottak, ami nem semmi, magasugrásban egykori edzőm, Kiss Tamás tanítványa, Marie-Laurence Jungfleisch 199 centis egyéni csúccsal csak hatodik lett, holott ezzel az eredménnyel eddig mindig dobogóra lehetett állni.

Bakosi Béla hozzátette, mintha csökkenni látszana az amerikaiak hegemóniája, és mindez a futó versenyszámokban is éreztette hatását, hiszen több távon is fehér bőrű sportolók nyertek.

Hihetetlen eredmények

– Azért még mindig a színes bőrűek uralják a sprintszámok döntőit, de tény, született néhány meglepetés – állapította meg a szintén az NYSC-nél edzősködő Széles Imre, akinek a rövidebb távú futószámok tartoznak a szakterületéhez. – A holland hölgy, Dafne Schippers csodát tett kétszáz méteren, a 21.63 másodperces idejével a magyar férfibajnokságot is megnyerte volna… Férfi százon 9.99 másodperc kellett a döntőhöz, négyszázon 44.40, holott korábban ilyen időkkel akár nyerni is lehetett. Mindössze egy világcsúcs született, az is tízpróbában, de nagyon sokan megközelítették a rekordokat. Évek óta tendencia, hogy alig-alig születik világrekord, ami számomra azt üzeni, hogy a jelenlegi csúcsokkal nagyon közel kerültünk az emberi teljesítőképesség határához. Persze, csodabogarak mindig lesznek, de a mostani atlétika a kiegyensúlyozottságától is szép.

Hétpróbázók bravúrja

És a magyarok? Mintha távolodnánk az élmezőnytől.

– Összességében jól szerepelt a válogatott, Pars Krisztiánról tudtuk, hogy nem teljesen egészséges, így neki nem jött össze a dobogó, de Márton Anita negyedik helye csodálatos, mint ahogy a hétpróbázó hölgyek, Zsivoczky-Farkas Gyöngyi és Krizsán Xénia teljesítménye is – véli Bakosi Béla. – Utóbbiak hatodik és kilencedik helyének különösen örülök, hiszen tudom róluk, hogy rengeteget edzettek. Akik kijutottak, egy-egy kivételtől eltekintve hozták, ami elvárható volt tőlük.

– Amennyire örömteli, hogy milyen csodálatos volt a verseny, annyira elkeserítő, hogy mennyire távol kerültünk ezektől az eredményektől – mondta Széles Imre. – Szomorú, hogy síkfutásban egyetlen magyar induló sem volt, holott a száz métertől a maratoniig elég széles a spektrum… Versenyzőink számára a szintek is nagyon nehezen teljesíthetők, akik viszont ott voltak Pekingben, szinte mindannyian helytálltak.

Ez jutott nekünk a vb-n. No meg a rengeteg ragyogó verseny – többnyire magyar érdekeltség nélkül.

Külön öröm

– Maga a világbajnokság remek propagandája volt az atlétikának, annak pedig külön örülök, hogy a vb előtt felröppenő doppingvádak nem állták meg a helyüket. Attól tartok, az elnökválasztási kampány része volt mindaz, amivel megpróbálták besározni a sportágat, ám végül tiszta versenyeket láthattunk. Legalábbis reméljük – ejtett szót a sportág egyik kardinális kérdéséről Bakosi Béla.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!