Sport

2016.11.21. 13:13

Vendée Globe - Varga Lajos: Fa Nándorék gladiátorként teljesítenek

Budapest - Gladiátorként teljesít Fa Nándor és az egész mezőny a nyolcadik Vendée Globe földkerülő vitorlásversenyen Varga Lajos, a Spirit of Hungary csapat képviselője szerint.

Budapest - Gladiátorként teljesít Fa Nándor és az egész mezőny a nyolcadik Vendée Globe földkerülő vitorlásversenyen Varga Lajos, a Spirit of Hungary csapat képviselője szerint.

A szakember hétfőn az M4 Sport Sportreggeli című műsorában elmondta, a november 6-án elrajtolt mezőny tulajdonképpen már túlvan egy transzatlanti versenyen, mivel átkelt az óceánon, s a hajósok önmagában erre is már évekig készülnek.

"Rengeteg vitorlacsere van ilyenkor a változó szelek miatt, egy ilyen csere pedig megfelel egy spinning-edzésnek, mivel harminc perc alatt egy liter vizet veszítenek a versenyzők, és Nándinak 63 évesen kell megtennie ezt" - jelentette ki Varga Lajos, aki a felkészülésről azt mondta, 40 ezer mérföld előzetes vitorlázás van egy ilyen nagy versenyben, a nyáron Fa Nándor másodmagával átkelt az Atlanti-óceánon, majd egyedül hazavitorlázott New Yorkból.

A szakember közölte, a 15 ezer óra alatt épített hajó három éve van vízen, s azóta folyamatosan fejlődik, módosultak a beállítások. A két héttel ezelőtti induláskor több százezer ember gyűlt össze a rajtnál, aztán a versenyzők hirtelen egyedül maradnak, Fa Nándor saját bevallása szerint egy hét alatt "áll át" a megváltozott környezetre. Ami a napi ritmust illeti, a magyar hajós - aki pénteken lépte át az Egyenlítőt - mindössze 3-4 órát alszik 20 perces időszakokban, radartávolságonként, de előfordulnak olyan extrém körülmények is, hogy 36 órát is fenn kell lennie egyhuzamban.

Arról, hogy az éllovas brit Alex Thomsont jelenleg 15 francia követi, Varga Lajos úgy vélekedett, ez egy nagyon francia verseny, a francia ipar részéről hatalmas szponzoráció kapcsolódik a Vendée Globe-hoz, s egy hatéves hajó ott már elavultnak számít. Ennek ismeretében még jobban felértékelődik Fa Nándor mostani 19. helye az eredetileg 29 fős mezőnyben, mivel többek között egy 2015-ös hajóval indult holland riválisát is megelőzi.

"Az első hat versenyző egy frontnak köszönhetően meglógott a többiektől, a 7-8. helyen állók azért kapaszkodnak, hogy ne szakadjanak le, ők már csak a következő alacsony nyomású levegőtömegre tudnak +felülni+" - ismertette a helyzetet a szakember, aki szerint délen az lesz a probléma, hogy a felmelegedés miatt északabbra tolódott a jéghegyek határa, így nehezebb ott haladni, mint 15 évvel ezelőtt. "A tervek szerint Nándi 90-100 nap alatt szeretne célba érni" - tette hozzá.

A magyar vitorlázó harmadik Vendée Globe-ján indul, a feladat egyedül egy 60 lábas (18 méter) hajóval, kikötés és külső segítség nélkül körbehajózni a bolygót. Az 1992/93-as menet során Fa Nándor a legjobb nem franciaként, az ötödik helyen ért célba 128 nap után. A rekordot a francia Francois Gabart tartja, aki a legutóbbi, 2012/13-as kiírást 78 nap 2 óra 16 perces idővel nyerte meg.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!