Sport

2017.09.18. 12:39

Suták Vanda ma már csak hobbiból lovagol

Nyíregyháza - Két szabolcs-szatmár-beregi lovas és ló jutott a középfutamba.

Nyíregyháza - Két szabolcs-szatmár-beregi lovas és ló jutott a középfutamba.

Ma már történelem, hogy a legelső Nemzeti Vágtát a Nyíregyházát képviselő Suták Vanda nyerte. A jubileumi, tizedik rendezvényen ezúttal Petrik Tamás, Csemő lovasa Vicces nevű lovával győzött a budapesti Hősök terén. A 2017 leggyorsabb lovasa titulust kiérdemlő zsoké a vándordíj, az 1848-as huszárszablya mellett ötmillió forintos jutalmat vehetett át.

„Jó tanuló és jó sportoló, angol és német nyelven is beszél, szívesen hallgatja Robbie Williams dalait. A Kazinczy Ferenc Általános Iskola után a Vasvári Pál Gimnáziumból ballagott tovább, jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója” – kilenc éve írtuk mindezt Suták Vandáról, az első Nemzeti Vágta győzteséről, aki 96 település versenyzője közül bizonyult a legjobbnak. A szervezők akkor azt hirdették, hogy szeretnék, ha az esemény a magyar tradíció ünnepe lenne. Azóta kinőtte magát a vágta, a határokon túl is rendeznek elővágtát, és lényegesen több attól, mint egy szimpla lovasverseny.

Vanda öt éves volt, amikor édesapja megvásárolta az első telivért, akkor kezdett el lovagolni tanulni. Amikor megismerkedett a teniszezéssel, háttérbe szorult a lovaglás, majd tizennégy esztendős korától viszont már minden nap nyeregben ült, rá két évre pedig versenyszerűen járt a galopp pályára. A Nemzeti Vágtát Alexander nevű lovával nyerte meg.

– Hihetetlen, hogy most jubilált a vágta, hamar elmúlt az idő – sóhajtott nagyot a Gödön élő egykori bajnok. – Nyomon követtem az idei Nemzeti Vágtát is, de nem volt ismerős senki, teljesen kicserélődött a mezőny. Jó érzés visszagondolni 2008-ra, amikor magasba emelhettem a huszárszablyát. Egyébként nemrég jöttem vissza dolgozni jogtanácsosként. Két gyermekünk van: Elemér négy, Ármin másfél éves. Már csak hobbiszinten lovagolok. Vasárnaponként természetesen versenyre járunk, és szurkolunk a testvéremnek, Csengének, aki nagyon készül a novemberi világbajnoki döntőre. A családunkban a ló továbbra is életünk része.

A 10. Nemzeti Vágta kétnapos versenysorozata során 72 magyarországi és határon túli terepülés lovasa mérte össze tudását az elő- és középfutamokon. A kishuszár vágtán Viszus Viktória, Fülöpháza lovasa aratott győzelmet Fanni nevű pónilován. A nemzetközi futam győztese Kína lovasa, Patö Pajier (Bate Bayier) lett. Másodikként Szerbia, harmadikként Suriname lovasa ért a célba. Negyedik, ötödik és hatodik helyen Magyarország, Üzbegisztán és Csehország versenyzője végzett.

A lovasok nem saját paripáikkal, hanem a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtokról kölcsön kapott, sorsolással kiválasztott shagya-arab őshonos magyar fajtájú lovakkal indultak a versenyen. A jótékonysági sztárfutamot az idén is Sipos Imre, a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház művészeti igazgatója, az Operettszínház színésze nyerte.

A 10. Nemzeti Vágta futamainak szabolcs-szatmár-beregi eredményei,

1. előfutam: 1. Sepsiszentgyörgy 82.00, 2. Naszvad 82.25, 3. Döge 83.32

3. előfutam: 1. Kecskemét 78.67, 2. Ibrány 79.75

6. előfutam: 1. Füzér 79.18, 2. Kisvárda 79.31

7. előfutam: 1. Kézdivásárhely 79.94, ...5. Szabolcs 82.33

2. középfutam: 1. Csemő 107.90, 2. Szentkirály 108.90, 3. Kisvárda 111.71

3. középfutam: 1. Temerin 109.07, 2. Sarkad 109.62, 3. Ibrány 113.83

Döntő: 1. Csemő 106.39, 2. Füzér 106.52, 3. Temerin 106.58

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!