Szoboszlai: mikor, merre?

Novák Miklós

Még a salzburgi időkben történt, ha igaz a történet, amit egykor hallottam. Szoboszlai Dominik éppen kisebb hullámvölgybe került, nem ment neki a játék, az edzője többször lecserélte. A magyar labdarúgás legfényesebb csillaga ezzel egy időben ajánlatot kapott egy igazi sztárklubtól. Ebben a helyzetben érthetően foglalkoztatta a lehetőség. A menedzsere, Esterházy Mátyás hiába csitította, hiába magyarázta neki, még nem jött el a váltás ideje, azt kell szem előtt tartania, mi szolgálja a fejlődését, Szoboszlai megmakacsolta magát, repülőre szállt, s már meg is érkezett álmai csapatához, amikor a menedzsere rátelefonált. Esterházy ekkor, mert észérvekkel már nem tudott rá hatni, a lelkére próbált beszélni. Dominik, tényleg feladod, nem akarsz bizonyítani, csak a pénz számít? – szegezte neki a kérdést. A kemény szavak sértették az ifjú reménység hiúságát, s azt felelte, rendben, visszamegyek, és megmutatom nekik.

Visszament, és megmutatta…

Mindezt azért idézem fel, mert ha hihetünk a híreknek, Szoboszlai Dominik ismét választás előtt áll. A semmiből, csak úgy nem születnek olyan pletykák, miszerint a Chelsea csábítja. Február végén, március elején, túl a téli átigazolási időszakon nyilván ab ovo nem szerződhet másik csapathoz, de azt is tudjuk, az ehhez hasonló döntések nem egyik napról a másikra születnek meg, a Chelsea-hez mérhető sztárklubok alaposan feltérképezik a kiválasztottaikat.

A kérdés egyáltalán nem légből kapott: Szoboszlai Dominik a nyáron vajon tovább­áll, helyesebben feljebb lép, s elhagyja az RB Leipziget?

Szoboszlai piaci értékét jelenleg 35 millió euróra taksálja a mértékadó szakportál, a Transfermarkt.

Annak alapján, hogy David Olmót – aki jelenleg részben éppen Szoboszlai miatt többnyire csere a Lipcsében – ennél is többre, 40 millióra értékeli, megkockáztathatjuk, a 22 éves magyar klasszis kissé alulértékelt. Ennél is fontosabb szempont, hogy Szobosz­lai fizetése – tudomásunk szerint – jelenleg nincs összhangban az értékével. A futball üzlet, s tudjuk, a piac ilyen feszültséget nem bír el sokáig. Tehát az RB Leipzig vagy új, lényegesen kedvezőbb szerződést kínál a magyar játékosnak, vagy eladja őt. Már csak az a kérdés, mikor érdemes lépni. Már ezen a nyáron, vagy később. S persze hova, merre, melyik kérőnek engedve. A Chelsea, tágabban a Premier League legalább annyira hordoz kockázatot, mint lehetőséget. Ennél, ha már menni kell, van kézenfekvőbb következő lépcsőfok. A Bayern München. Esterházy Mátyásnak ismét akad munkája bőségesen.