Szeged

2013.02.15. 21:15

Induló és folytatódó szegedi beruházások 2013-ban

<strong>Amint azt korábbi cikkünkben is megírtuk, a feladat-és forráselvonások ellenére Botka László polgármester és a városvezetés elkötelezett a megkezdett és pályázati támogatást elnyert beruházások elvégzése, befejezése tekintetében. Szeged 36,5 milliárd forintos költségvetésének több mint egyharmadát, 13 milliárd forintot fordít fejlesztésekre a város 2013-ban.

A nagyszabású árvízvédelmi beruházás előkészítését követően idén ősszel megkezdődhetnek a rekonstrukciós munkálatok. Az 1 milliárd 817 millió forintból (1,5 milliárd Ft pályázati pénz, 317 millió forint városi önrész) új védműrendszert alakítanak ki mintegy két kilométer hosszan, a Klinikáktól a Bertalan hídig. A tervek szerint egy vasbeton résfallal megszüntetik az átszivárgást az elöregedett betonpartfalon, illetve lezárják a használaton kívüli, a partfalon jelenleg átvezető és ezért komoly árvízbiztonsági kockázatot jelentő közműveket. A Klinikák előtt megerősítik a meglévő támfalat. A Stefánián a mostani támfal magasságáig emelik a járdaszintet és szükség esetén ezen építik fel a mobil partfalat. Az 1 méter 20 centis korlát mentén állítják fel árvíz esetén a mobil gátat, amely alumínium támoszlopokból és vízszintes, gumilemezes szigetelésű elemekből áll. A támoszlopok rögzítő csatlakozásait a Stefánia járdájában rejtik el. A védmű magassága jelenleg 70 centivel alacsonyabb a szükségesnél, az új partfal viszont veszélyhelyzetben 11 méter 30 centis vízmagasságig képes lesz majd megvédeni a várost.

A partfal-rekonstrukció várhatóan 2015 márciusában fejeződik be.

Lézerközpont 

A jogerős építési engedély benyújtását követően idén nyáron megkezdődhet a Lézerközpont kivitelezése. A 63 milliárd forintos beruházás 24.500 négyzetméteren valósul majd meg. 250 főnek, köztük 150 kutatónak ad majd munkát a 2015-ben megnyíló központ.

 

Klinikai KözpontTavaly február óta zajlik a szegedi egészségügyi rendszer újkori történetének egyik legnagyobb beruházása, a Szegedi Tudományegyetem 265 ágyas klinikai tömbjének kivitelezése. A beruházásra összesen 710 nap áll rendelkezésre, amely így a tervek szerint 2014 elejére készül el. A szegedi székhelyű Ferroép Zrt. vezette konzorcium 7 milliárd forintból építi fel a 21 és fél ezer négyzetméter hasznos alapterületű, ötszintes új klinikai tömböt. Emellett korszerűsíti az új klinika épületét is. 800 millió forintos, városi finanszírozású beruházás keretében már korábban kialakította az ezekhez kapcsolódó utakat, parkolókat és közműveket. A beruházás eredményeként az újonnan építendő tömb és az 1986-ban épült, 410 ágyas klinikaépület összekapcsolásával egy új, az országban egyedülálló egészségügyi központ jön létre a déli klinikakertben. Az új, 5 szintes klinikai tömb dél felől csatlakozik a két szinttel magasabb, 410 ágyas klinikai épülethez, a Semmelweis utcával párhuzamosan, egy H betűt formázva. A komplex klinikai központ megépülésével kibővül a jelenlegi betegközpont, olyan szakterületeknek otthont adva, mint az általános és invazív kardiológia, a haematológia, a belgyógyászati angiológia, a stroke ellátás, az általános- és szívsebészet, az érsebészet, a tüdő és mellkas sebészet, valamint a szerv-transzplantációs sebészet.

Tömegközlekedési nagyprojekt

A 29,5 milliárd forint összköltséggel megvalósuló projekt befejezéséhez közeledik. 2013-ban egyrészt az egységes utastájékoztató- és jegyértékesítő rendszer valósul meg, másrészt megérkeznek az első vadonatúj trolik.

A szeged.hu alapján összeállította: Szabó László

Ezek is érdekelhetik